Négy év alatt tizenöten szedték le a lábbilincset

A 493 házi őrizetes közül 362 személyen helyezett el nyomkövetőt a rendőrség.

MN
2017. 09. 20. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2013-as bevezetése óta tizenöt fogvatartottnak sikerült eltávolítania a lábbilincset és megszöknie az elektronikus őrizetből – mondta az Inforádiónak Lakatos Tibor ezredes. Az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője közölte, a kezdeti óvatosság után 493 házi őrizetes van jelenleg, közülük 362-nek a lábán található meg az elektronikus eszköz.

„Többen megkísérelték leszedni a lábukról a bilincset, és tizenötüknek sikerült is. Meg tudtak szökni, de ellenük elfogatóparancsot adtunk ki, és a többségüket már el is fogtuk” – mondta az ezredes.

A lábbilincs működése kétcsatornás rendszerű. Az épület belsejében tartózkodva egy beltéri egység követi figyelemmel, hogy milyen távol van az őrizetben lévő személy. Ha elhagyja azt a távolságot, amely a készülék beállított hatósugara, akkor vészjelzést ad a tevékenységirányítási központokba. Ha pedig a lábon található eszköz és a beltéri egység között megszakad a kapcsolat, akkor átáll egy második csatornára, amely egy GPS alapú jeladó rendszer, ahol pontosan látható a szökésben lévő őrizetes földrajzi helyzete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.