A fradisták ájulásig rugdosták ellenfelüket, videót kaptunk a verésről

Nyomkövetőt kapnak az elkövetők.

Koncz Tamás
2017. 11. 07. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános helyen, csoportosan elkövetett garázdasággal és súlyos testi sértéssel gyanúsít a BRFK két férfit, aki november 4-én azonosíthatóan részt vett az FTC–DVSC futballmeccs szünetében kirobbanó tömegverekedésben.

Mint lapunk beszámolt róla, szombat este a vénaszkennert elfogadó szurkolói csapat kemény magja, az úgynevezett Halhatatlanok bandája verekedett össze az ellenőrzést eddig elutasító régi Fradi-tábor tagjaival – a balhét sajtóértesülések szerint egy korábbi vezérszurkoló, a Bonyha becenevű P. Dávid kezdte a Groupama Aréna előterében, aki két embert megkéselt, egyiküket súlyosan megsebesítve. Őt viszont – ahogy az a Magyar Nemzet birtokába kerülő helyszíni felvételen is látható – csaknem harmincfős, maszkos csapat verte-rugdosta eszméletlenre, azóta is kórházban ápolják.

A balhé után két gyanúsítottat vettek őrizetbe, a BRFK szerint ők egy férfit könnyebben, egy másikat súlyosan megsebesítettek a verekedés során. Hogy melyik csapathoz tartoztak – a vénaszkennerrel kiegyező táborhoz vagy a régi tábor ütőembereihez –, arról Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője sem tudott információt adni.

Az ügyben eljáró IX. Kerületi Ügyészség mindenesetre úgy látja, hogy a garázdák esetében elég lesz a házi őrizetnél enyhébb lakhelyelhagyási tilalom is, és indítványozta, hogy a gyanúsítottak nyomkövetővel, de adott körzetben szabadon mozoghassanak.

A vádhatóság azt is szeretné elérni, hogy a gyanúsítottak ne vehessenek részt sportrendezvényeken, és ne érintkezhessenek a sértettekkel sem. Az ügyészi indítványt kedden délután elfogadta a Budai Központi Kerületi Bíróság – egy ponttól, a sértettekkel való kapcsolatfelvétel tilalmától eltekintve, mivel a bíróság szerint ilyesmivel a gyanúsítottak nem is próbálkoztak.

A bíróság kiemelte, hogy az egyébként büntetlen előéletű férfiak szervezetten, előre egyeztetve követték el a támadást, és társaikkal jelentős erőfölényben „brutális, útonálló módon” hajtották végre: rárontottak a sértettekre, és még azután is rugdosták őket, hogy a földre kerültek, az egyik bántalmazottnak több csontja eltört a lincselés során.

A bíróság szerint már a bűncselekmény várható magas büntetési tétele is magában hordozta a szökés és az elrejtőzés kockázatát, az egyik gyanúsítottat pedig csak az elfogatóparancs kiadása után kapták el, ami szintén a lakhelyelhagyási tilalom elrendelése mellett szólt.

A két férfi így nyomkövetőt kap, és nem hagyhatja el otthonának körzetét. A vádhatóság ugyanakkor fellebbezett a Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerős döntése ellen, és szeretné elérni, hogy a gyanúsítottak ne érintkezhessenek az áldozatokkal. Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék hozhat döntést.

A Magyar Labdarúgó Szövetség természetesen nem hagyta következmények nélkül a történteket. A fegyelmi bizottság az FTC-t mint visszaesőt mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolóinak jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért, valamint a rend mérkőzés alatti nem megfelelő biztosításáért büntette.

A Fradinak 3 millió forintot kell befizetnie, továbbá a szövetség elrendelte a Groupama Aréna B1, B2, B3 és C1 szektorának három soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésen való lezárását.

Bár elvileg mindenkinek, aki belépett a Grupama Arénába, át kellett esnie a biztonsági ellenőrzésen, a később összevert férfi valahogy mégis bevitte a kést vagy késeket, amellyel vagy amelyekkel megsebesítette a támadóit. A Fradi biztonsági szolgálata hétfőn kiadott közleménye szerint az a magyarázat. hogy „egy kést akár a farpofa közé elrejtve is behozhat bárki, vagy a cipőjében, kabátba varrva”.

A zoom.hu viszont a Digi Sport Reggeli Start című műsorának egyik vágóképén kiszúrta, hogy a később összevert a Bonyha becenevű férfi és néhány társa nem a beléptetőkapun jutott be a stadionba, hanem az úgynevezett problémakapun át, ahol nincs kártyaellenőrzés, és lehet, hogy biztonsági átvizsgálás sem volt. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.