Letöltendő fogházra ítélték Fülöp kutya kínzóit

A kutyát rendkívül rossz körülmények közt tartották, a nyakára szoros zsinórt kötöttek.

MN
2017. 11. 29. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állatkínzás miatt négy-négy hónap letöltendő fogházra ítélte szerdán a Nyíregyházi Járásbíróság azt nagycserkeszi férfit és nőt, aki a Fülöp nevű, embertelen körülmények közt tartott kutya gazdái voltak. A kutya nyakára szoros zsinórt kötöttek, amely átvágta a szöveteket, emiatt a felismerhetetlenségig torzult az állat feje. A kutya annak ellenére elpusztult, hogy az állatvédők – akik áprilisban találtak rá – 772 ezer forintot költöttek a kezelésére.

A vádlottak, B. Attila és M. Ágnes tagadták az állatkínzást, szerintük a kutya többször is megszökött, ezért kellett megkötni, de a tartás megfelelő volt. A bíróság azonban a tanúvallomások és a szakértői vélemények alapján bizonyítottnak látta: a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a kutya el fog pusztulni, de nem törődtek vele. A tanúként meghallgatott állatorvos azt mondta, soha nem találkozott még ilyen rossz állapotban lévő kutyával.

A bíró indoklása szerint a vádlottak a kutya pusztulását okozó zsinór nélkül is kegyetlenül bántak az állattal, de a nyakába bevágó, a nyelőcsövét roncsoló zsinór tette különösen kegyetlenné az ügyet. A büntetéssel kapcsolatban azt mondta, felmerült, hogy lehet-e egy büntetlen előéletű emberre rögtön letöltendő büntetést kiszabni. „Lehet, sőt kell is” – mondta a bírónő, aki szerint példát kell statuálni az ilyen ügyekben. Enyhítő körülményként figyelembe vették a büntetlen előéletet, ezért kaptak négy hónapot és fogház fokozatot.

Az Állatbarát Alapítvány polgári jogi igényét – a kutya gyógykezelésének költségét – a bíróság ugyan jogosnak tartja, de az alapítvány nem sértett, illetve a pontos összeg igazolása sem a büntetőeljárás része, ezért polgári peres útra utasította. A vádlottak védője három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentése előtt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.