A tornyospálcai apagyilkos kezét elengedte a rendszer, másodszor is ölt

A férfit kóros elmeállapotára való tekintettel először börtön helyett kényszergyógykezelésre küldték, majd szülei gyámsága alá helyezték.

MN
2018. 01. 30. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36 éves, tornyospálcai férfi 25 késszúrással ölte meg saját apját. A csendes, szabolcsi településen aznap reggel a helyiek észrevették, hogy egyre több rendőrautó áll meg a család háza előtt. Tudták, hogy baj lehet, mert már korábban is volt.

„2003-ban különös kegyetlenséggel megölte a barátnőjét. Nyilván akkor is vizsgálták az elmeállapotát, és megállapították, hogy teljes mértékben kizárt a beszámítási képessége” – mondta Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője.

Akkor azt hitte, a barátnője egy démoni erejű boszorkány, akit el kell pusztítania. Meg is tette. Horrorfilmbe illő brutalitással – olvasható a Hír TV oldalán.

Németh Attila, a pszichiátriai szakmai kollégium vezetője szerint az elkövetési mód éppen az elmebetegségből adódóan ennyire véres és sokkoló. Azt mondta: a tudathasadás állapota olyan, mint a drog.

„A skizofrén betegeknél a dopaminrendszer felborul, és a valóság megváltozik, csak éppenséggel általában negatív irányban. Hangokat hall, amelyek sértik és szidalmazzák, vagy párbeszédek, hallucinációk is lehetnek. A téveszmékben leggyakoribb az üldöztetés” – magyarázta.

A bíróság 2004-ben elrendelte a férfi kényszergyógykezelését. Évekig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben élt. Majd 2009-ben hazaengedték, de csak úgy, ha az apja vigyáz rá. Aztán néhány évvel később a rendszer teljesen elengedte a kezét. Az apa gyámságát is megszüntették.

„Vagyis azt a skizofrén, bestiális gyilkost, aki megjárta a legsötétebb elmegyógyintézetet, egyszer csak szabad embernek nyilvánították, jogi értelemben olyan lett, mint bármelyikünk” – tette hozzá Toma Attila.

Az, hogy ez hogyan történhetett meg, kiderül a Riasztásból kedd este, 21.05-től.

Probléma, nehézség esetén bármikor, ingyenesen, előhívó szám nélkül tárcsázható a lelki segélyvonal száma: 116-123. A fiatalok a 116-111-es számon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt is hívhatják, ahol névtelenül is feltehetik kérdéseiket, és segítséget kérhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.