Rabbinak öltöztek, tömérdek pénzt kértek a kóserigazolásért

Élelmiszerüzemeket próbáltak lépre csalni a rabbinak öltözött csalók, de már a harmadik esetnél lebuktak.

Lándori Tamás
2018. 01. 02. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt meg három férfit, akik rabbinak öltözve árultak hamis kóserengedélyt – olvasható a vádhatóság weboldalán.

Mintegy másfél évvel ezelőtt egyik ismerőse azzal kereste meg az elsőrendű vádlottat, hogy tudna-e segíteni a kóser minősítés megszerzésében. Ennek kapcsán a férfi utánanézett az igazolás mibenlétének. Bár az ismerősnek segíteni nem tudott, két társával később úgy határozott, a megszerzett új ismereteket nem hagyják veszni, bűncselekmények elkövetéséhez fogják őket felhasználni, közösen.

2016 novemberében együtt szórakozott a három vádlott, és közben egy Nógrád megyei cég által csomagolt sütemény került a kezükbe. A csomagoláson telefonszám is szerepelt, az elsőrendű vádlott felhívta, és álnéven nagyobb mennyiségű teasütemény megrendelésére és izraeli exportjára tett üzleti ajánlatot, amennyiben az üzemnek van kóser minősítése. Közölte azt is, hogy nem akadály, ha nincs ilyen engedélyük, mivel egy ismerőse, Mayer Dávid rabbi másfél millió forint ellenében megadja.

A társaság ügyvezetője nem zárkózott el az ajánlattól. A vádlottak kipát és széles karimájú kalapot, valamint SIM-kártyákat és olcsó telefonokat vásároltak, illetve a sértettel való kapcsolattartásra azonosíthatatlan e-mail-címet hoztak létre. Az internetről letöltöttek egy kóserigazolást, és hamis bélyegzőket készíttettek hozzá. A szélhámosok vezetője az internetkávézóban létrehozott e-mail-címükről közel ötmillió forint összértékű árurendelést küldött a cégnek, majd az internetről lementett valódi kósr igazolásra rászerkesztették a kft. nevét és címét. 

A rabbi szerepének eljátszására felkért másodrendű vádlottal a cég székhelyére utaztak. Az álrabbi körbejárta az üzemet, a még biztosabb megtévesztéshez néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a kóserigazolást, melyért cserébe a megtévesztett sértett kifizette a másfél millió forintot. Utóbb a sértett hiába próbálta elérni megrendelőjét, ezért felvette a kapcsolatot a Mazsihisz központjával, ahol közölték vele, hogy Mayer Dávid nevű rabbi a szövetségben nem lát el szolgálatot.

A vádlottaknak legközelebb egy éve sikerült újabb lehetséges sértettet találniuk az átveréshez, egy szegedi élelmiszeripari üzemet, amelytől 600 ezer forintot kértek Ábrahám Hochwald rabbi nevében. Ehhez megint egy majdnem ötmilliós izraeli megrendelés szolgált mézesmadzagként. Ezúttal is két vádlott utazott el a cég szegedi telepére, ahol maga az értelmi szerző öltötte fel a rabbiöltözéket. A cégvezető a fizetés előtt személyi igazolványt kért „Ábrahám rabbitól”, ám az arra hivatkozva, hogy az okmány az autójában van, kiment a telepről, majd társával sietve elhagyták a helyszínt.

Egy hónap elteltével egy mórahalmi cég vezetőjét próbálták meg 800 ezer forinttal megrövidíteni a vádlottak a korábbi módszerrel. Mivel az álrabbival történt telefonbeszélgetést követően a cégvezető számára gyanússá vált az ügylet, a Mazsihiszhez fordult, ahol közölték vele, hogy már többen is érdeklődtek a szervezetnél ilyen ügyben, és bizonyára csalókkal áll szemben. A telephelyen ez alkalommal a harmadik vádlott játszotta el a rabbi szerepét, aki az üzem körbejárása után néhány, a raktározással kapcsolatos hiányosság kiküszöbölését kérte, majd átadta a hamis igazolást, és átvette érte a megbeszélt összeget. A telephelyet ekkor már a rendőrség figyelte, a bankjegyek sorszámait pedig a sértett korábban feljegyezte. Amint az álrabbi az autóban várakozó társaihoz ért, a rendőrök mindhármukat elfogták, és a pénzt lefoglalták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.