Iraki terrorszervezet tagjait foghatta el a TEK Röszkén

A férfi és női vádlott a hatóságok szerint évekig dolgozott a hálózatnak, Magyarországon előzetesbe kerültek.

MN
2018. 03. 09. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásba került az a két menedékkérő, akit csütörtökön a röszkei Tranzitzónából vittek el a TEK kommandósai – tudta meg a Magyar Nemzet.

A szűkszavú rendőrségi közleményből korábban csak annyi derült ki, hogy feltehetőleg török és iráni állampolgárokról van szó, akiket terrorcselekmény finanszírozásával gyanúsítanak – a Csongrád Megyei Főügyészség azonban pénteken ennél többet is elárult róluk.

Az elfogott férfi és nő a hatósági adatok szerint 2009-ben, illetve 2010-ben önként csatlakozott egy terrorszervezethez – hogy melyikhez, arról a vádhatóság nem számol be, de vélhetően az Iszlám Államról lehet szó, hiszen a két gyanúsított 2010 és 2014 között Irakban dolgozott a szervezetnek: eközben katonai kiképzésben részesültek, logisztikai segítséget nyújtottak a hálózatnak, és „egyéb módon” is támogatták.

Hogy 2014 után mi történt velük, kérdés, a vádhatóság erre nem tér ki: csak arról írnak, hogy a két személy menedékkérelmet nyújtott be a röszkei tranzitzónában, amit a hatóságok visszautasítottak. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó csütörtökön a köztévében beszélt az esetről: mint elmondta, a két gyanúsított szabályosan adta le menedékkérelmét, és nemzetközi információcserének köszönhetően tudták őket elfogni.

Ezután indult a büntetőeljárás, amit a körülményekre – a gyanúsítottak állampolgárságára és a bűncselekmény helyszínére – való tekintettel maga Polt Péter legfőbb ügyész rendelt el. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásra pedig kétes személyazonosságuk, ellentmondásos vallomásaik miatt volt szükség, a Szegedi Járásbíróság péntek délután el is rendelte a kényszerintézkedést.

A hatóságok ennél többet azonban egyelőre nem akarnak közölni. Lapunk hiába kérdezte az ORFK-t az ügy részleteiről, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak. Telefonon értük el Szanka Ferencet, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjét – tőle tudtuk meg, hogy a két gyanúsított előzetesbe került, de a továbbiakról (így a terrorszervezet nevéről, a gyanúsítás alapjairól) azonban nem akart nyilatkozni lapunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.