Tízmilliókat költöttek hindu tűzmágiára a Quaestornál

Elképesztő ügyről számol be a vádhatóság: a cég korábbi vezetői mágikus szertartással is próbáltak gazdagodni.

MN
2018. 03. 08. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak gazdasági trükkök sokaságát, de a mágiát is bevetették a Quaestor Értékpapír Zrt. bukástól tartó egykori vezérei: a Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a 200 milliárdot eltüntető cégcsoportnál kisebb, de így is jelentős összegeket költöttek hindu tűzmágia bevetésére – állítólag azért, hogy így növeljék bevételüket, és elkerüljék a lebukást.

A vádhatóság szerint a vállalat 2009 júniusa és 2013 februárja között egy indiai cég külföldi bankszámlájára mintegy 72 millió forintnak megfelelő dollárt utalt a tisztító rituálékért cserébe. A természetfeletti szolgáltatásokról fiktív számlákat állítottak ki, amelyek névlegesen tanácsadásról és értékpapír-ügynöki tevékenységről szóltak.

A mágikus megrendelésekre a Quaestor alapügyétől elkülönítve zajló pénzmosási esetek felgöngyölítése közben találtak rá a nyomozók. Előkerült egy 2013-ban megkezdett titkos levelezés is, ami tovább erősítheti a vádat, az ügyész ezért ezt is a bizonyítékok közé szeretné soroltatni.

A bedőlt cégcsoport 70 milliárdos kárt okozhatott 32 ezer lakossági ügyfelének. A Quaestor-károsultak nemrég a brókercég egykori kommunikációs igazgatójának és férjének lakása előtt tüntettek: szerintük elfogadhatatlan az, hogy sajtóértesülések szerint a házaspár a Quaestor bedőlésének napján több mint 14 millió forintot vehettek ki a cégből – csökkentve ezzel a felszámolásban lévő összeget, melyet a károsultak között osztottak volna szét.

„2015 március 9-én, mikor a Quaestornak felfüggesztették a működését, az azt jelentette, hogy a felügyeleti biztos átveszi a pozíciót, és nem lehet sem új, sem pedig régi ügyfeleknek tranzakciókat végezni, sem pedig pénzt befizetni a Quaestorba. Ennek ellenére 9-én és 10-én hat és fél milliárd forint távozott a Quaestorból a felügyeleti biztos jelenlétében. És a Bende Gyöngyi férje, a Mátéfalvi Csaba kivette a pénzt az elvileg bezárt Quaestorból, mikor mi, a károsultak kint a Quaestor előtt várakoztunk, semmit nem tudva erről, és ez később napvilágot látott a sajtóban” – nyilatkozta a Quaestor-károsultak Közösségének vezetője, Olajos Mihályné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.