Sajnálatos tény, de a szupermarketekben többnyire a nagyüzemi mezőgazdaságban előállított, olcsó tömeg élelmiszereket találjuk. A fejlett országokban a vegyszereken alapuló mezőgazdaság sok, és viszonylag olcsó élelmiszerhez juttatja a fogyasztókat. A téma két szakavatottja, prof. dr. Bardócz Zsuzsa és prof. dr. Pusztai Árpád szerint a fent említett helyzetnek három ellentétes következményét ismerjük. A jobb táplálkozás miatt az emberek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és nő az átlagéletkor, ugyanakkor az elhízás népbetegséggé válik, és ez hosszú távon megrövidíti az életkort. A harmadik, és legfontosabb hatás pedig az, hogy az élelmünkben lévő vegyszerek okozta rákos, és egyéb betegségek egyre gyakoribbak. Ez azért nem meglepő, mert az élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdasági termesztésben használt szer maradék-anyagait: a gyomirtószerek, rovar- és gombaölő szerek, a talajfertőtlenítők és műtrágyák maradékanyagait. Mára például népbetegséggé vált a cukorbetegség, a szív, érrendszeri-, és a légzőszervi megbetegedések, az immunrendszer meghibásodásai és az allergia. A hormonzavarok, az idegrendszeri meghibásodások (mint pl. a Parkinson kór, az Alzheimer stb.) is egyre nagyobb arányban fordulnak elő.
Azért döntöttünk biobolt nyitása mellett mert, tapasztaltuk mit jelent egy kis odafigyelés – érvelt a döntés mellett Deli Balázs, a Vitál Centrum Biobolt és Táplálékallergia Szaküzlet tulajdonosa. Tapasztalataik szerint nemcsak biztonságérzetet nyújtanak vásárlóik számára, de a megteremtett légkör barátságosabbá és személyesebbé is tette a procedúrát. „Tájékozódni tudnak a termékek eredetéről, hatóanyagáról, illetve az eladó is folyamatosan a rendelkezésükre áll, ha tanácsra van szükségük” – sorolta a biobolt előnyeit Deli, kiemelve: egyre nagyobb az igény az emberekben minderre. A folyamat nem meglepő, hiszen egy hipermarket valóban személytelen, és a vásárló kizárólag a kasszánál találkozik az eladóval.
A cikk itt folytatódik!

Orbán Viktort és a Fideszt patkányozva fenyegeti Magyar Péter ukrán kapcsolata