Ínycsiklandó, mégis íztelen?

Néha a franciák is mellényúlhatnak - még akkor is, ha az a bizonyos nagyágyú lapul a zsebükben.

Bambi
2012. 07. 05. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valósággal elárasztottak minket a francia filmek: pár hónapja se szeri, se száma a gall filmművészet hazánkban is bemutatott darabjainak. Mi ennek fölöttébb örülünk, ugyanis igencsak ínyünkre van ez a fajta változás, annyi gyomrunkat megfekvő hollywood-i fogás után. Ám most az egyszer épp a méltán híres francia gasztronómia fogott ki ízlelőbimbónkon. Egy kulináris komédia.

Pedig az alapötlet – akárcsak a film előzetese ígéretes: egy ötleteiből kifogyott sztárszakács, aki ráadásul elviselhetetlenül önző és faragatlan, hirtelen rászorul a nyápic, álmodozó kukta ötletparádéjára, akinek várandós felesége miatt nemkülönben jól jön a felajánlott állás lehetősége. A felállás olyan klasszikusokat idéz, mint például Pierre Richard és Gerard Depardieu kettőse a Balekokban és a Négybalkezesben, de említhetnénk még a Pofa be! Című szintén francia komédiát, magával Renóval, amely kapcsán senki nem menekül/t meg a könnyes röhögéstől.

Ám a várva vár tűzijáték sajnos elmarad. Részben a téma kidolgozatlanságának, a poénok laposságának, a hiteltelen párbeszédeknek köszönhetően már a film első felében csalódottak lehetünk: könnyedség helyett mesterkéltséget, humor helyett ostoba, lejárt poénokat kapunk, s ezen még az sem segít, ha néha-néha el is mosolyogjuk magunkat. Pedig a képek szépek, Reno pedig megátalkodott, ahogyan azt megszoktuk tőle, de partnere, Michaël Youn erős gesztusaival, őszintétlen mimikájával cseppet sem egészíti ki játékát: nem a szerethető kisember figuráját hozza, hanem az ütni való bájgúnárét. Mindehhez hozzájárul a megbicsakló történetmesélés: kifejtetlen szálak, következetlenségek tarkítják Daniel Cohen sztoriját, amely nyílegyenesen halad az egyébként erősen sejthető végkifejlet felé.

A gasztronómia szál erősödésével egyenes arányban csúszik el a magyar néző számára végleg a film, hiszen a molekuláris gasztronómiának szánt fricskák valószínűleg jobban ütnek egy olyan országban, ahol valóban szó esik a hagyományos konyhaművészet és a felsőbb, elit réteg ádáz összecsapásáról. Így aztán valahol a felénél feladjuk, hiszen mi nem féltjük sem a francia, sem a magyar konyhát, s még a főhős válságba jutott házasságát sem (ami egyébként…aki nem akarja tudni, ne olvasson tovább…evidensen megmenekül).

Ínyencségnek szánták, de kicsit elszúrták a fűszerezést: az Én, a séf egy felejthető fogás – értékes hozzávalókkal – a francia gasztronómia és filmművészet egyébként is nagy változatosságot mutató palettáján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.