Csinálj fagylaltot otthon!

A fagylalt nyáron felüdít, megörvendeztet, a gyerekeknek pedig rejtett módon tálalt folyadék, ha esetleg nehezebb lenne itatni őket.

Családháló
2013. 06. 29. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fagylalt tekintetében két fő nyomvonal van: a tejszínes és vizes. Ki hogyan szereti, vagy épp teheti meg (pl. laktózérzékenyek inkább vizes fagyit választanak), a fagylaltok elkészítése otthon pofonegyszerű, és – a fagyasztást leszámítva – villámgyors is. A betartandó egy aranyszabály csupán ez: összetörni a jégkristályokat.

Mindegy ugyanis, milyen krémes-habos-tejszínes alapot hozunk össze, ha azt csak bevágjuk egy dobozba, és abba belefagy, egy kemény betonkockát kapunk, ami kicsit felengedve kanalazható csak, de úgy is kisebb az élvezeti értéke a sok jég miatt. A megoldás: a fagyasztandó masszát fagyás közben át-át kell kevergetni alaposan kanállal. Ezt csinálják a fagylaltgépek is, csak azok folyamatosan kavargatják a fagyit, ha nincs gépünk, elég, ha egy műanyag dobozba öntjük a masszánk, aztán amikor már sűrűsödik, majd már szinte megfagy, egyszer-egyszer úgy átkeverjük, hogy krémes masszát kapjunk (ezzel összetörtük a képződő jégkristályokat). A tovább bent hagyott fagyi így is kemény lesz, de kis hűtőből kivétel után a gombócok krémesek és nem jegesek lesznek majd.

Veszünk bármilyen gyümölcsöt, például meggyet. A levét 1:2 arányban vízzel hígítjuk, majd ízlés szerinti mennyiségű porcukorral elkeverjük. Botmixerezett gyümölcspéppel is gazdagíthatjuk (elhagyható), aztán mehet a dobozba, majd a mélyhűtőbe.

Veszünk megintcsak bármilyen gyümölcsöt, a levét 1:1 arányban legalább 20 százalékos tejszínnel és ízlés szerint porcukorral habosra keverjük, és már mehet is a mélyhűtőbe.

Kicsit bonyolultabb, de megéri a fáradságot (így sem túl komplikált), ha főzött fagyit készítünk. Itt egy deci tejszínhez másfélszeres tejet és egy tojássárgáját veszünk (tehát például 2 dl tejszín + 3 dl tej + 2 tojássárgája), ezt a keveréket ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesítjük, és lassú tűz fölött, állandóan kevergetve (habverővel) besűrítjük. Ehhez aztán vaníliafagyi esetén jöhet a vanília (vagy vaníliás cukor), gyümölcsfagyi esetén pedig a megfelelő gyümölcs.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.