Jövőre megújulhat kedvenc operációs rendszerünk felülete

Az legutóbbi operációs rendszerének rendkívül látványos ráncfelvarrásán dolgozik a Microsoft.

Forrás: ORIGO.HU2020. 10. 29. 16:30
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben az általános esztétikáját tekintve meglehetősen keveset változott a Windows 10 operációs rendszer, bár természetesen ha összehasonlítanánk a legelső és a legújabb kiadását, akkor az évek alatt kapott kisebb reszelések alaposan összeadódnának. Ettől függetlenül túlságosan hűha kategóriába tartozó változások nem történtek, ám a hírek szerint a Microsoft jövőre kiköszörülné a csorbát.

A bennfentes kapcsolatokkal rendelkező Windows Central beszámolója alapján a Microsoftnál megkezdődött a munka az operációs rendszer első nagy vizuális ráncfelvarrásán. A következő generációs kinézet a Sun Valley kódnéven fut a cégen belül, modernebb grafikus témát és szebb animációkat hoz majd a Start menühöz, a Műveletközponthoz és a Fájlkezelőhöz hasonló felületekre, plusz itt-ott funkcionális fejlesztések, motorháztető alatti technológiacserék is kilátásban vannak.

A felület részben a talán decemberben elkészülő Windows 10X felületéből meríthet inspirációkat, azonban az elvárt módon egeres – billentyűzetes használatra lesz optimalizálva, nem pedig érintőképernyősre.

A Windows Latest információi alapján a Microsoft továbbra is szeretné még idén decemberben véglegesíteni a Windows 10X első stabil változatát. Az operációs rendszert eredetileg a klaviatúra helyett dupla érintőkijelzőt használó, rendkívül prémium noteszgépekre szánta a vállalat, viszont néhány hónapja 180 fokos fordulatot vett a projekt: első körben már pont a lehető legolcsóbb notebookokon kerülhet piacra, az amerikai oktatási piacon rendkívül népszerű Chromebook gépek riválisait hajthatja.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Nem fogja elhinni, hányan használnak még Windows XP-t

A Win XP terméktámogatása már 2014 áprilisában megszűnt, azonban jó hat év sem volt elég a teljes kihalásához.

A TechRadar a NetMarketShare augusztusi statisztikái alapján rámutatott, hogy ugyan az internet böngészésére használt számítógépek csak 1,26 százalékán fut a 19 éves operációs rendszer, ám mivel bő kétmilliárd PC van használatban, így 25 milliónál is több eszközről és felhasználóról beszélünk a Windows XP esetében.

Az adatok szerint a számítógépes operációs rendszerek piacát a Win 10 (56,42%) és a már szintén nyugdíjazott Windows 7 (26,03%) uralják, a kettő együttes részesedése 85,5 százalék.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.