A vártnál nagyobb nyereséget ért el az egyik szoftverfejlesztő cég

A világjárvány miatt egyre többen dolgoznak otthonról, a távmunka pedig növelte a keresletet a felhőszolgáltatások és a szoftverek iránt.

Forrás: MTI2020. 12. 11. 14:19
null
Egyre többen dolgoznak otthonról, ami a szoftverfejlesztő cégeknek komoly nyereséget jelent Fotó: John G. Mabanglo Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők által vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el folyó pénzügyi évének második negyedében az Oracle szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern, mivel a koronavírus-járvány miatt egyre többen dolgoznak otthonról, a távmunka pedig növelte a keresletet a felhőszolgáltatások és a szoftverek iránt.

A csütörtöki tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés szerint a kaliforniai szoftverfejlesztő vállalat a novemberrel zárult második negyedévben – az amerikai számviteli szabványok (GAAP) alapján készült adatsor szerint – 9,8 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 2 százalékkal nagyobb értékesítési árbevételt ért el.

Elemzők valamivel kisebb, 9,79 milliárd dollárra számítottak.

Az üzemi eredmény éves összehasonlításban 13 százalékkal, 3,58 milliárd dollárra emelkedett, a működési nyereséghányad pedig 37 százalék volt.

Az adózás utáni nyereség 2,44 milliárd dollárt tett ki, ami 6 százalékkal több az egy évvel korábbi 2,31 milliárd dollárnál.

Az egy részvényre jutó hígított nyereség 80 centre emelkedett az egy évvel korábbi 69 centről. Az egyszeri tételeket nem számolva részvényenként 1,06 dollár nyereséget termelt az Oracle, ami meghaladja az elemzők által várt 1 dollárt.

A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó árbevétel 4 százalékkal, 7,11 milliárd dollárra nőtt, ez a teljes árbevétel 72 százalékát teszi ki. A felhő és telepített licencértékesítés bevétele viszont 3 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra csökkent.

„A rendkívül nyereséges, több milliárd dolláros Fusion és NetSuite Cloud ERP üzletágaink bevételei 33 százalékkal, illetve 21 százalékkal nőttek a második negyedévben”

– mondta az Oracle vezérigazgatója, Safra Catz. Hozzátette: ez a két stratégiai felhőalkalmazás üzletág jelentős mértékben hozzájárul az Oracle működési eredménye és az egy részvényre jutó eredmény folyamatos növekedéséhez.

Egyre többen dolgoznak otthonról, ami a szoftverfejlesztő cégeknek komoly nyereséget jelent
Fotó: MTI/EPA

„Az Oracle szoftverfejlesztő második generációs felhő infrastruktúrája esetében emelkedik a felhasználók száma, és az árbevétel növekedése jócskán meghaladja az évi 100 százalékot” – mondta Larry Ellison, az Oracle elnöke és technológiai igazgatója.

„A második generációs felhő infrastruktúránk iránti igény meghaladja terveinket, és olyan gyorsan nyitunk új adatközpontokat, amilyen gyorsan csak tudunk. Az Oracle 13 új regionális adatközpontot nyitott meg 2020-ban, így világszerte 29 regionális adatközponttal rendelkezünk”

– emelte ki Ellison.

Az Oracle későn lépett be a felhőalapú szolgáltatások piacára és fokozta erőfeszítéseit, hogy utolérje az olyan riválisokat, mint az Amazon.com vagy a Microsoft.

A 2021-ben záruló pénzügyi év első felében, idén június 1-től november 30-ig, az Oracle teljes árbevétele 19,16 milliárd dollár volt, 2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Üzemi eredménye 12 százalékkal, 6,79 milliárd dollárra, a nyeresége pedig 6 százalékkal 4,69 milliárd dollárra, részvényenként 1,53 dollárra emelkedett.

A helyzetet pontosabban tükröző non-GAAP számok szerint a vállalat második negyedéves üzemi eredménye 4,2 milliárd dollár, a bevételarányos jövedelmezősége 47 százalék, a nyeresége pedig 3,23 milliárd dollár, részvényenként 1,06 dollár volt. Az első fél évben 19,16 milliárd dolláros bevétel mellett 6,11 milliárd dolláros, részvényenként 1,99 dollár nyereséget termelt a cég.

A New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében a kaliforniai vállalat részvényei kissé erősödtek a vártnál kissé jobb eredményeknek köszönhetően. Az Oracle csütörtökön 0,42 százalékos mínuszban, 59,48 dolláron zárt, ez 5,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.