Mégsem megy tönkre az internet a régi mobilokon

Jövő szeptember után is böngészhető lesz velük a teljes világháló – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 22. 20:03
null
Mégsem lesz nagyobb balhé a mizériából Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási internet kapcsán felmerülő problémára derült fény úgy másfél hónapja, az 7.1.1-es és régebbi Androidot futtató eszközökön 2021 szeptemberétől kezdve csak Firefoxszal lehetett volna böngészni azt a 225 millió webhelyet, amelyek a Let's Encrypt projekt tanúsítványát használják a titkosított HTTPS-adatkapcsolat kiépítésére. Más böngészőkben hibaüzenet jelent volna meg a weblapok betöltési kísérletekor.

A probléma abból fakadt, hogy az ingyenes tanúsítványok előállítására szakosodott Let's Encrypt eredetileg olyan fő tanúsítványt használt, ami jövő szeptemberben lejár majd. Ilyenkor alapvetően megszakadna a bizalmi lánc a tanúsítványrendszerben, és a böngészők automatikusan érvénytelennek találták volna a Let's Encrypt tanúsítványait is.

Mégsem lesz nagyobb balhé a mizériából, marad az internet
Fotó: Pexels

Ugyan a Let's Encrypt már rég átállt egy másik fő tanúsítványra, ám az nem található meg a 7.1.1-es és korábbi Androidokban. Az operációs rendszer gyári tanúsítványtárát sajnos csak a mobilokra és a tabletekre kiadott rendszerfrissítésekkel lehet aktualizálni, azonban rendkívül valószínűtlennek tűnt, hogy a gyártóik hajlandóak lennének elkészíteni és kiadni rájuk a patcheket.

A Firefox saját tanúsítványtárat használ Androidon, azért nem érintette volna a probléma.

Most szerencsére jó hír érkezett: a Let's Encrypt közössége és a jövőre lejáró tanúsítványt birtokló IdenTrust előálltak egy ötletes megoldással, így 2024 elejéig az összes régi mobil és böngésző megbízik majd a Let's Enrypt által kiadott tanúsítványokban.

Jelen pillanatban a használatban lévő androidos eszközök olyan harmada futtat Android 7.1.1-et vagy régebbi kiadást, a mostani hackelős megoldás három év múlva esedékes lejártakor várhatóan már nagyon keveseket fog érinteni a tanúsítványgond.

Az eredeti cikket ITT érhetik el.

Debrecen hetedjére az internetes kultúra fővárosa

Nem véletlenül szól oly sok híradás Debrecen kulturális tevékenységéről. Ezt bizonyítja, hogy a város az idén már hetedik alkalommal nyerte el Az Internetes Kultúra Fővárosa vándordíjat. A kitüntetést Puskás István kultúráért felelős alpolgármester vette az Az Év Honlapja díjátadó roadshow-ján.

A díjat a bíráló bizottság Az Év Honlapja nevű pályázaton a legtöbb díjat elnyert városnak ítéli oda. E versenyben a debreceni kulturális vállalkozások tizenkét díjat kaptak, ami példátlan a verseny történetében. A díj méltán dicséri a digitális kultúrát magas színvonalon működtető debrecenieket. A kitüntető címet Varga István László, Az Év Honlapja Díj alapítója adta át.

A díj átvételekor Puskás István alpolgármester többek között elmondta, hogy Debrecen városa büszke erre a díjra, különösen arra, hogy hetedik alkalommal kapta meg Az Internetes Kultúra Fővárosa vándordíját. Ez elismerése annak, hogy számukra az okosváros (smart city), a digitális város nemcsak egy politikai szlogen, hanem valóság is. Bizonyítéka annak, hogy Debrecenben milyen kreatív energiák dolgoznak.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.