Az egyik legnépszerűbb operációs rendszer támogatása végleg megszűnik

Kevesebb mint két hét múlva már a legfontosabb biztonsági frissítések sem érkeznek majd meg a Windows 7-re, ami azért nagy probléma, mert több millió számítógépen még mindig ez a régi rendszer működik – írja az Origo.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 04. 20:47
null
WINDOWS Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Windows 7 kétségtelenül minden idők egyik legnépszerűbb és legjobb számítógépes operációs rendszere volt. Ehhez több dolog is hozzájárult, de a Windows XP után ez tűnt a leginkább logikus fejlesztési pontnak a legtöbb felhasználó számára, és a továbbhaladásban az sem segített, hogy a Microsoft következő rendszere, a Windows 8 nem sikerült kiemelkedően jól.

A vállalat idő előtt kezdte el erőltetni az érintéses kijelzőkre fejlesztett csempés felületet, és persze olyan dolgok sem segítettek, mint hogy eltüntették a Windowsban mindig alapnak számító start menüt.

A Windows 10 ugyan számos ponton korrigálta az előd tévedéseit, és főleg ma már (számos frissítés után) egy ténylegesen kiválóan használható rendszer, azonban sokan egyrészt megégették magukat a 8-as verzióval, másrészt pedig sokan úgy vélik, hogy ameddig működik valami, addig minek váltani.

Pedig most már nagyon időszerű lenne, ugyanis a Microsoft már több mint egy éve jelentette be, hogy végleg megszűnik a Windows 7 támogatása.

Persze, nagyon sok esetben a váltás nem olyan egyszerű: a vállalati szférában, egészségügyben, közigazgatásban nem olyan magától értetődő egy új rendszer feltelepítése, mint otthoni körülmények között, így a Microsoft adott egy kis kibúvót: egy külön összeg befizetése után még három évig megkaphatja a Windows 7 a legfontosabb biztonsági frissítéseket.

A Windows 7 a Windows XP-hez hasonlóan lassan szorul vissza
Fotó: PEXELS

Ez azonban a hétköznapi felhasználókra nem vonatkozik, és idén január 14-től kezdve már biztonsági frissítésekben sem részesülnek, így a Windows 7-et futtató számítógépek kiemelkedően veszélyessé válnak a különböző támadások és vírusok ellen, így például gyaníthatóan számos zsarolóvírusos esetről fogunk majd hallani a következő hónapokban.

Azért a helyzet, ha lassan is, de mindenképp javul. Míg 2019 végén a PC-k körülbelül 75%-a futtatott Windows 10-et, és 19%-uk még Windows 7-en volt, addig 2020 végére az újabb operációs rendszer részesedése 88%-ra nőtt, a régebbié pedig csökkent 8,5%-ra. A Windows 8 még mindig tartja magát körülbelül 3% környékén, míg a Windows XP szerencsére mostanra már annyira kikopott, hogy szinte meg sem jelenik a mérésekben.

Ezeket az adatokat erősíti meg a világ legnagyobb játékosplatformja, a Steam által végzett mérés is.

Ez megmutatja, hogy a felhasználók 89%-a már Windows 10-et használ. Persze, a játékosok esetében különösen fontos a Windows 10 használata, hiszen számos új cím már csak ezt támogatja, és a legújabb szoftverek és meghajtók is erre készülnek. Pusztán teljesítmény szempontjából tehát egy modern gépen a Windows 10 már mindenképpen a legjobb döntés.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hibákat okoz a legelterjedtebb operációs rendszer új frissítése

Kék Halálokról és tönkretett fájlrendszerekről érkeznek panaszok – origo.hu.

A Microsoft még novemberben közölte, hogy az ünnepek miatt különös óvatossággal fog eljárni a Windows 10 operációs rendszer decemberi összegző frissítéseivel, a gondok esélyének minimalizálása érdekében a biztonsági javításokon túl csak különösen fontos bugokat kíván megoldani velük.

A jelek szerint a múlt hét kedden kiadott frissítések ennek ellenére gondokat okoznak egyes felhasználóknál. A panaszok többsége Kék Halál képernyőkről szól, például a Corsair Utility Engine segédprogram meghajtószoftvere már a PC elindításakor összeomlaszthatja a Windowst.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.