Beültetett defibrillátort állíthat le a legnépszerűbb okostelefon

Érdemes legalább 15 centi távolságot tartani a két eszköz között – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 26. 11:16
null
A kardiológusok szerint a mostani probléma egyáltalán nem újdonság, azonban az implantátumok készítői nagyon nehezen szakadnak el a termékeik mágneses téren keresztüli programozásától Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló beszámoló jelent meg nemrég a Heart Rhythm szaklapban, kísérletező kedvű kardiológusoknak sikerült az iPhone 12 segítségével lekapcsolniuk egy Medtronic márkájú, implantálható kardioverter-defibrillátort. Az eszköz nem összetévesztendő a szívritmus-szabályozóval, bár az új modellek már rendelkezhetnek ilyen funkcióval is, egyben pacemakerként is működhetnek.

Az orvosoknak semmilyen trükköt sem kellett bevetniük az életmentő eszköz lekapcsolásához, elég volt a közvetlen közelében tartaniuk az Apple mobilját. A jelenség magyarázata az utóbbiban lévő MagSafe technológia, amellyel mágneses módon kiegészítők erősíthetőek a telefon burkolatához; a készülékben és a kiegészítőkben lévő mágnesek tere akaratlanul megzavarhatja az implantátumokat.

A kardiológusok szerint a mostani probléma egyáltalán nem újdonság, azonban az implantátumok készítői nagyon nehezen szakadnak el a termékeik mágneses téren keresztüli programozásától
Fotó: PEXELS

Az interferálás lehetősége miatt az Apple azt javasolja, hogy MagSafe-et támogató mobilok és kiegészítők ne kerüljenek 15 centiméternél közelebb az implantátumokhoz, vezeték nélküli töltéskor pedig 30 cm a javasolt védőtávolság.

A kardiológusok szerint a mostani probléma egyáltalán nem újdonság, azonban az implantátumok készítői nagyon nehezen szakadnak el a termékeik mágneses téren keresztüli programozásától, noha léteznek olyan olcsó adatkommunikációs alternatívák, amelyek használata esetén nem fordulhatnának elő efféle, életveszélyes incidensek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek az iOS eszközök mehetnek idén nyugdíjba

Több iPhone és iPad modellre sem érkezhet meg az iOS 15. Nemcsak az Apple idei új hardverei kapcsán szaporodnak a különféle pletykák és spekulációk, immáron két forrás is azt állítja, hogy tudomása szerint a várhatóan idén ősszel érkező iOS 15 és iPadOS 15 rendszerek nem lesznek kompatibilisek számos régebbi telefonnal és tablettel – olvasható az Origo cikkében.

A jelenlegi értesülések szerint idén az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus (2014), az első iPhone SE (2016), az iPad Mini 4 (2015), az iPad Air 2 (2014), továbbá az iPad 5 (2017) mehetnek nyugdíjba. Persze ha igaznak bizonyulnak az értesülések, akkor maguk a készülékek alapvetően használhatóak maradnak, csak nem érkezik meg rájuk az operációs rendszerük legújabb főverziója.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.