Felügyel az idősekre az okos mennyezeti lámpa

Automatikusan felkapcsolja a villanyt az idősek felkelésükkor, illetve segítséget kér az elesésükkor.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 12. 19:41
null
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Automatikusan kapcsolja a villanyt, segítséget kér az elesésükkor. Az idősek életében és gondozásában jelentős előrelépést hozó termékeket jelentett be a Nobi startup, a vállalat okos mennyezeti lámpái a nap 24 órájában képesek felügyelni őket. Az akkumulátort nem igénylő, közvetlenül a világítási áramkörre ráköthető Nobi és Nobita lámpák szenzorokkal lettek teletömve, így például az ágyban való éjszakai felüléskor képesek automatikusan enyhe világítást nyújtani az idősek számára, az ágyból való felkelésük esetén pedig teljesen felkapcsolják a villanyt – olvasható az Origo cikkében.

Képesek segítséget hívni az idősek elesésekor a Nobi okoslámpái
Fotó: NOBI

Ami ennél érdekesebb, hogy a lámpák detektálni tudják az eleséseket, majd szóban érdeklődnek a felügyelt személy állapotáról. Amennyiben nem kapnak választ, vagy segítséget kér a idős, akkor kísérletet tesznek egy kontaktszeméllyel való kapcsolatfelvételre, aki mobilappon keresztül vizuálisan felmérheti a helyzetet, és kétirányú hangkommunikáció segítségével beszélhet a gondozottal. Ha nem sikerül elérni a kontaktot, akkor a lámpák a segélyhívót értesítik a balesetről, és még az okos ajtózárat is ki tudják nyitni a mentők beengedése érdekében.

A nagyobbik Nobi és a kisebbik Nobita további érdekességei, hogy képesek detektálni és jó eséllyel menekülésre késztetni az éjszaka behatolt betörőket, monitorozzák a levegőminőséget és szólnak a szellőztetés szükségességéről, riasztanak a folyadékbevitelről, továbbá füstérzékelőként is működnek.

A sok technológiának persze ára van, a Nobi szerint egy tipikus lakás minden helyiségének Nobi és Nobita lámpákkal való felszerelése tipikusan és várhatóan olyan 3000 dollár kiadást jelent majd, amihez hozzájön még 25 dollár havidíj az online szolgáltatásért. A pontos árazás még képlékeny, az okos mennyezeti lámpák forgalmazása csak az év vége tájékán kezdődhet.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.