Nehéz lesz a számítógépek mellől visszatérni az iskolába

Rendkívül nehéz lehet a normál élethez való visszatérés a járvány után – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 18. 15:14
null
Az utóbbi időben jelentősen több időt ötltöttek a gyerekek a számítógép előtt, mint korábban Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több forrásból is elérhetővé vált vakcináknak köszönhetően egy év után végre látszik a fény az alagút végén, realisztikusan talán az idei év második felében elkezdhet visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba. Amerikai pszichológusok most arra figyelmeztetnek, hogy a gyerekek számára nem feltétlenül lesz ez megváltás, miután a jókora részük a szokásosnál masszívan több időt töltött az okoseszközök és a számítógépek képernyőihez ragadva.

Az utóbbi időben jelentősen több időt ötltöttek a gyerekek a számítógép előtt, mint korábban
Fotó: PEXELS

Keith Humphreys, a Stanford Egyetem pszichológia tanszékének függőségekre szakosodott professzora szerint „epikus„ elvonási tünetekre lehet számítani a gyerekek egy táboránál: nem tudnak majd összpontosítani a hétköznapi élethelyzetekben, hiányoznak majd számukra a kütyük által folyamatosan adott visszajelzések és információk. Gyakorlatilag nem tudnak majd mit kezdeni magukkal, szó szerint elvonási tüneteket produkálhatnak.

Az álláspontot osztja Dr. Jenny Radesky, a Michigani Egyetem gyermekorvosa is. A bezárkózás kezdetén azt tanácsolta a szülőknek, hogy hagyhatják a szokásosnál többet kütyüzni a gyerekeket, de nem számított rá, hogy ilyen sokáig elhúzódik a védekezés.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mit tehetünk az internetfüggőség kialakulása ellen?

Lehet őket félteni, sőt kell is, de egyvalamit nem tehetünk: nem zárhatjuk ki az internetet a gyerekeink életéből, hiszen ma már a neten keresztül tanulnak, szórakoznak, tartják a kapcsolatot a barátaikkal. Ugyanakkor nem szeretnénk,ha a csemeténk folyton a neten lógna. Hogyan csökkentsük balhémentesen a képernyőidőt? – ehhez ad ötleteket Will Geddes brit kiberbiztonsági szakember a Szülők nagy mobilkönyvében – írja a szabadfold.hu.

Európában a tizenévesek mintegy harmada naponta több mint hat órát tölt a számítógépek és okos eszközök előtt internetezéssel, és 91 százalékuk – vagyis szinte mindannyian – úgy vélik, hogy ez teljesen rendben van.

A túlzásba vitt kütyüzés azonban számos testi-lelki tünetet eredményezhet – többek között nyaki és ízületi, illetve látás- és hallásproblémákat, figyelemhiányt, türelmetlenséget –, de ronthat a gyerek önbecsülésén, beleszólhat szociális kapcsolataink egészséges fejlődésébe is.

A mobilképernyők csilli-villi világa mágnesként vonzza a gyerkőcöket: a kutatások szerint ugyanis minden üzenet, komment, e-mail pittyenése röpke boldogságot, sőt izgalmat vált ki, ezért nyúlnak újra és újra a mobil után, további pozitív élményekre vágyva.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.