időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Nagyot javul az internetes böngészők biztonsága

Forrás: ORIGO.HU
2021.02.16. 17:14
Nagyot javul az internetes böngészők biztonsága

Elsőként a Chromium-alapúak kezdik támogatni az Intel CET technológiát. Jelentős biztonsági fejlesztés tesztelésébe fogott a Google és a Microsoft a Chromium böngészőmotorban, a Chrome és az Edge legújabb fejlesztői kiadásaiban már elérhető és aktív a Control-flow Enforcement Technology (CET).

Ezt még 2016-ban mutatta be az Intel, a processzorokba hardveres szinten integrálandó védelmi vonalról van szó, amely képes elejét venni két olyan támadási formának is, amelyek során a hackerek megpróbálják felülírni egy éppen futó alkalmazás folyamatvezérlését. A támadási formák többek közt a böngészők homokozójából való kitörésre, vagy épp távoli kódfuttatásra használhatóak a támadó webhelyek betöltésekor – olvasható az Origo cikkében.

Jelentős biztonsági fejlesztés tesztelésébe fogott a Google és a Microsoft a Chromium böngészőmotorban, a Chrome és az Edge legújabb fejlesztői kiadásaiban már elérhető és aktív a Control-flow Enforcement Technology (CET).
Fotó: PIXABAY

Ebből sejthetően trükkös és fejlett támadási módszerekről van szó, amelyeket ráadásul klasszikus biztonsági szoftverekkel rendkívül nehéz detektálni vagy megakadályozni, éppen ezért is kellett különleges védelmet kitalálni ellenük.

A CET nagy hátránya, hogy a processzoroknak specifikusan támogatniuk kell, így jelenleg csak az abszolút legújabb fejlesztésű, 11. generációs Intel Core és Zen 3 architektúrás AMD Ryzen modellek kompatibilisek vele. Emellett a szoftverek készítőinek is aktiválniuk kell a forráskódjaik fordításakor.

Egyelőre nem világos, hogy a Firefox mikortól válhat kompatibilissé a CET-tel, a fejlesztői még csak odáig jutottak el, hogy jelezzék a támogatásának szándékát.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.