időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Nem korlátozza a kriptobányászatot az technológiai cég

2021.03.19. 15:34
Nem korlátozza a kriptobányászatot az technológiai cég

Joguk van eldönteniük a vevőknek, hogy mire használják a videokártyáikat – írja az Origó.

Vegyes érzelmeket keltett az NVIDIA körülbelül egy hónappal ezelőtti bejelentése, miszerint a GeForce RTX 3060-tól kezdve mesterségesen limitálni fogja a gamereknek szánt videokártyák kriptobányászati teljesítményét, mivel a bányászokat specifikusan nekik szánt termékekkel kívánja kiszolgálni.

Ugyan az NVIDIA saját baklövése miatt a napokban pont elesett ez a védelem, azonban a lépés kritikusai szerint a cégnek nincs joga limitálni, hogy mire használhatóak a termékei. A PC Gamernek adott nyilatkozatában a rivális AMD termékmenedzsere a héten megerősítette, hogy a Radeon videokártyákon nem lesz efféle korlátozás, semmilyen jellegű terhelés alatt sem lesz mesterségesen korlátozva a grafikus vezérlőinek teljesítménye.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

Nish Neelalojanan ettől függetlenül hozzátette, hogy a Radeon RX 6000 videokártyákban lévő RDNA2 architektúrát specifikusan gamereknek tervezte, és nem szándékosan olyan megoldásokat is tartalmaz, amelyek miatt nem ideális kriptovaluták előállítására.

A legnagyobb gondot a bányászok számára az Infinity Cache gyorsítótár jelent az RDNA2-ben: ez nagyon jót tesz a játékok teljesítményének, de erősen csökkenti a memória összességében elérhető sávszélességét, ezzel csökkentve kriptobányászatkor a sebességet.

Ethereum bányászatakor a Radeon RX 6900 XT csak 60 MH/s sebességre képes, miközben a papíron masszívan gyengébb, első generációs RDNA architektúrát használó Radeon RX 5700 XT is képes 54 MH/s sebességet kisajtolni magából.

További kontextusként az Nvidia GeForce RTX 3090 esetében 120 mh/s tempóra számíthatnak a bányászok.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

Kisebb csalódást okozott a Radeon RX 6700 XT videokártya

A mai napon megkezdődik az RDNA2 architektúrás grafikus processzort használó AMD Radeon RX 6700 XT videokártya forgalmazása, azonban tényleges elérhetőségre nem érdemes számítani, állítólag egész Európába csak néhány ezer darab érkezett a gamereknek szánt videokártyából.

A vártnak megfelelően tegnap megjelentek a termék független tesztjei, és bizony nem mondható átütő sikernek az elsősorban 2560×1440 pixeles felbontásban való játékra tervezett termék. A céljára ugyan tökéletesen megfelel, de az AMD ígéretével ellentétben teljesítményre csak ritka esetben van egy szinten az NVIDIA GeForce RTX 3070-nel: nagy átlagban 10+ százalékkal gyengébb annál, helyette valójában az RTX 3060 Ti méltó kihívójának mondható, annál tipikusan egy picit gyorsabb.

Tovább