A kukkoló kínai hackerek, már hotelszobákba is betörnek

Belépnek az otthoni biztonsági rendszerekbe, hotelszobákban rejtenek el kamerákat – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 05. 15:34
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlannak nem nevezhető, ám ennek ellenére is sokkoló beszámolóval állt elő a kínai South China Morning Post, állítása szerint Kínában nagyon komoly üzletté vált a kukkolós amatőr videók értékesítése. A hackerek gyárilag sebezhető vagy védetlenül hagyott, internetre kötött otthoni biztonsági kamerákba törnek be, elsősorban meztelenséget és szexet mutató felvételeket lopnak, majd azokat értékesítik a neten. A profit maximalizálása érdekében MLM-módszerrel másokat is bevonnak a továbbadásukba.

A napilap szerint az üzletet profin űzők olyan munkatársakat is foglalkoztatnak, akik hotelszobákat kameráznak be. Egy ilyen bűntényben is utazó illető szerint a célnak megfelelő kamerák csak néhány száz jüanba kerülnek, így nem érdekli különösebben, amennyiben a jókora részüket aránylag gyorsan felfedezik, még így is nevetve megéri az elhelyezésük. Az állítja, hogy tucatnyi kameratelepítő embere van, akik folyamatosan járják az országot, hagyják maguk után az elrejtett kamerákat.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A meztelenséget nem mutató videóklipekért 20 jüant (900 forintot), míg a meztelenséget és szexet mutatókért 50 jüant (2400 forintot) kér a bűnöző. Jelenleg több tízezer felvételt kínál eladásra, a viszonteladóinak csak februárban olyan nyolcezer videót tett elérhetővé.

Mindezek után talán kevesek meglepetésére a kínai hackerek közvetlen hozzáférést is hajlandóak biztosítani az otthoni biztonsági kamerák élő képéhez az ügyfeleknek. Tíz háztartási kamera képéhez való hozzáférés 70 jüanba (3300 forint) kerül, míg a tíz háztartás és tíz hotelszoba képének követését lehetővé tevő csomag 150 jüant (7000 forintot) kóstál.

Az üzlet bizarr érdekessége, hogy viszonylag népszerűek a meztelenséget és szexet nem mutató videók is, például egy család hétköznapi ténykedéseit 8 órán keresztül mutató felvételt több száz alkalommal adott már el a kameratelepítő brigádot foglalkoztató bűnöző.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.