Javította a Windows 10 fura hibáját a Microsoft

Nem lehet már egyetlen paranccsal tönkretenni a rendszermeghajtót.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 24. 11:14
null
A kép illusztráció. Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén januárban egészen meghökkentő hibára derült fény a Windows 10-ben, egy speciális mappamegnyitási parancs kiadásával tönkretehetőnek bizonyultak az NTFS fájlrendszert használó rendszermeghajtók. A parancs lefutását követően a számítógép következő újraindításakor a lemezellenőrző program hosszas javítgatásba kezdett: jobb esetben képes volt helyrehozni a hiba okozta káoszt, rosszabb esetben viszont a Windows 10 teljes újratelepítésére lehetett szükség – olvasható az Origo cikkében.

Nem lehet már egyetlen paranccsal tönkretenni a rendszermeghajtót.
Fotó: PIXABAY

A Bleeping Computer most megerősítette, hogy a Windows 10-hez áprilisban kiadott összegző frissítésben a Microsoft végre kijavította a bugot, a notórius utasításra a naprakész rendszereken egy általános hibaüzenettel válaszol a parancssor. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fájlrendszert tönkretevő hiba csak másokkal való csúnya tréfák űzésére volt jó, egyéb biztonsági implikációval nem rendelkezett.

Ettől függetlenül a Windows 10 áprilisi javítása sem sikerült tökéletesre, mostanra számos kisebb hibát jelentettek a telepítését követően. Szerencsére akkora baj nincs, mint múlt hónapban, mikor egyeseknél a nyomtatás kezdett Kék Halál képernyőt okozni.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Bődületes sebezhetőségek vannak a népszerű szoftverben

Távolról átvehető velük a Windows 10-es számítógépek feletti irányítás.

Szokásukhoz híven nem kímélték a háromnapos Pwn2Own hackerversenyen az operációs rendszereket és népszerű szoftvereket a biztonsági kutatók, az eseményt szponzoráló vállalatoktól egymillió dollárnál is több jutalmat gyűjtöttek be a sebezhetőségeik sikeres kihasználásával. Az összes sikeres hackelés közül az egyik legcsúnyábbat Daan Keuper és Thijs Alkemadea demonstrálták. A Computest biztonsági cég kutatói három a Zoom windowsos appjában található sebezhetőséget összefűzve képesek voltak távolról teljesen átvenni az irányítást a szoftvert futtató Windows10-es számítógép felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.