időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Javította a Windows 10 fura hibáját a Microsoft

Forrás: ORIGO.HU
2021.04.24. 11:14
Javította a Windows 10 fura hibáját a Microsoft

Nem lehet már egyetlen paranccsal tönkretenni a rendszermeghajtót.

Idén januárban egészen meghökkentő hibára derült fény a Windows 10-ben, egy speciális mappamegnyitási parancs kiadásával tönkretehetőnek bizonyultak az NTFS fájlrendszert használó rendszermeghajtók. A parancs lefutását követően a számítógép következő újraindításakor a lemezellenőrző program hosszas javítgatásba kezdett: jobb esetben képes volt helyrehozni a hiba okozta káoszt, rosszabb esetben viszont a Windows 10 teljes újratelepítésére lehetett szükség – olvasható az Origo cikkében.

Nem lehet már egyetlen paranccsal tönkretenni a rendszermeghajtót.
Fotó: PIXABAY

A Bleeping Computer most megerősítette, hogy a Windows 10-hez áprilisban kiadott összegző frissítésben a Microsoft végre kijavította a bugot, a notórius utasításra a naprakész rendszereken egy általános hibaüzenettel válaszol a parancssor. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fájlrendszert tönkretevő hiba csak másokkal való csúnya tréfák űzésére volt jó, egyéb biztonsági implikációval nem rendelkezett.

Ettől függetlenül a Windows 10 áprilisi javítása sem sikerült tökéletesre, mostanra számos kisebb hibát jelentettek a telepítését követően. Szerencsére akkora baj nincs, mint múlt hónapban, mikor egyeseknél a nyomtatás kezdett Kék Halál képernyőt okozni.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Bődületes sebezhetőségek vannak a népszerű szoftverben

Távolról átvehető velük a Windows 10-es számítógépek feletti irányítás.

Szokásukhoz híven nem kímélték a háromnapos Pwn2Own hackerversenyen az operációs rendszereket és népszerű szoftvereket a biztonsági kutatók, az eseményt szponzoráló vállalatoktól egymillió dollárnál is több jutalmat gyűjtöttek be a sebezhetőségeik sikeres kihasználásával. Az összes sikeres hackelés közül az egyik legcsúnyábbat Daan Keuper és Thijs Alkemadea demonstrálták. A Computest biztonsági cég kutatói három a Zoom windowsos appjában található sebezhetőséget összefűzve képesek voltak távolról teljesen átvenni az irányítást a szoftvert futtató Windows10-es számítógép felett.