Mégsem a kék fény zavarja meg az alvást?

Legnagyobb részt más okokból lehet jelentősége a lefekvés előtti mobilozásnak – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 29. 11:05
null
A mobilozás miatti alvásproblémákért legnagyobb mértékben kognitív és pszichológiai faktorok felelhetnek Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években széles körben elfogadottá vált az elmélet, hogy az alvás minőségére jelentős negatív hatással van a lefekvés előtti mobilozás, mivel a kijelzőkből érkező kék fény megzavarja az elalvásért felelős melatonin termelését. Emiatt az elmúlt években megszokottá vált a mobilokban a kékfény-szűrő funkció, ezt bekapcsolva sárgásra vált a kijelző színhőmérséklete.

A mobilozás miatti alvásproblémákért legnagyobb mértékben kognitív és pszichológiai faktorok felelhetnek
Fotó: PEXELS

A Brigham Young Egyetem és a Cincinnatiben lévő Children's Hospital Medical Center közös kutatása szerint ennél jóval árnyaltabb a helyzet. A 167 gyermek részvételével elvégzett kísérletük alapján a kék fény önmagában nem játszott túl nagy szerepet az elalvásban és az alvásminőségben, helyette többet számított, hogy közvetlenül a lefekvés előtt mobiloztak-e a gyerekek, kékfény-szűrés ide vagy oda.

A téma további kutatást igényel, egyelőre nem lehet konklúziókba bocsátkozni.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.