Átnevezték a jövő okosotthonos platformját

CHIP helyett Matter nevet és logót kell majd keresni az okoskütyükön – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 14. 20:24
null
Matter Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április közepén beszámoltunk a hírről, hogy a következő években véget ér az okosotthon kütyükkel kapcsolatos rémálom, hiszen 170 efféle termékeket készítő vállalat is beállt egy iparági szabvány kommunikációs protokoll mögé, többek közt az Amazon, az Apple és a Google is támogatja a projektet. Ennek hála az okosotthonos termékeket készítő cégek jövőbeli irányítóhubjai és kütyüi mind kompatibilisek lesznek egymással, a vevők szabadon összeválogathatják majd az okosotthonos rendszerük komponenseit, keverhetik benne a különféle márkáktól származó hardvereket.

Matter okosotthon
Fotó: YouTube

Az iparági összefogás a Zigbee Alliance égisze alatt valósult meg, ám a mostani újrakezdés miatt a szervezet átnevezte magát Connectivity Standards Alliance (CSA) névre. Emellett az iparági szabványként funkcionáló új protokoll is megkapta a végleges márkáját, a vele kompatibilis eszközökön a Matter nevet és logót kell majd keresni, ezek láthatóak a fenti képen.

A tervek szerint az első Matter tanúsítvánnyal rendelkező eszközök az idei év végén kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube/HeyTechi

Az okosotthonok minden eszköze kompatibilissá válhat egymással

Hamarosan az okosotthonok minden eszköze kompatibilissá válhat egymással.

Az okosotthonos rendszerek eddigi legnagyobb problémáját a töredezettség jelentette, több nyílt szabvány mellett egyes gyártók saját kommunikációs protokollokat használva bírták működésre a kütyüiket. Ez inkompatibilitással járt: a meglévő okosotthonos rendszerekhez nem volt lehetséges bármilyen szabadon választott modult hozzáadni, ha pedig csődbe ment az irányítórendszert készített vállalat, akkor a különcködő rendszeréhez megvett kütyük is mehettek a kukába.

Ennek hamarosan vége lehet, a Zigbee Alliance bejelentése szerint még idén elérhetővé válnak az új CHIP (Connected Home over Internet Protocol) protokollt támogató irányítóhubok és kütyük. A tervek szerint a CHIP lesz a de-facto standard kommunikációs protokoll a piacon, a sikerére pedig minden esély megvan, hiszen 170 okosotthonos termékeket tervező vállalat, köztük az Amazon, az Apple és a Google állt be mögé.

A CHIP jóvoltából véget érhet a káosz és az anarchia a piacon: a jövő okosotthonos hubjaihoz bármely gyártó által készített modul hozzáadható lehet, a hub valamilyen oknál történő lecserélése esetén pedig egyetlen kütyü sem végzi inkompatibilitás miatt a kukában.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.