Feltűnően gyorsulhatott az internetes böngésző

A sok JavaScriptet használó weblapokon tűnhet fel az újítás.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 28. 20:44
null
Chrome Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többi böngésző készítőjével ellentétben a Google továbbra sem képes a Chrome újabb változatainak megjelenésekor tisztességes tájékoztatást adni az újdonságokról. Emiatt rendszeresen utólag derül fény egyes fejlesztésekre, vagy éppen arra, hogy egy beharangozott funkció a hullámokban való bekapcsolás miatt mégsem érhető el az összes felhasználónál – olvasható az Origo cikkében.

A kép csak illusztráció
Fotó: PIXABAY

Most a napokban kiadott Chrome 91 kapcsán került napvilágra egy eddig nem híresztelt fejlesztés, ám legalább jó hírrel szolgálhatunk: akár 23 százalékkal is gyorsabbnak bizonyulhat a böngésző, miután bekerült a motorjába a Sparkplug nevű JavaScript-fordító.

Az új modul jelentősen felgyorsítja az említett típusú szkriptek a számítógép által közvetlenül értelmezhető gépi kóddá fordítását, bár a teljesítménybeli előrelépés a felhasználók számára inkább csak az olyan weblapokon tűnhet fel, amelyek sok és komplex JavaScriptet használnak.

A Google szerint a Chrome böngésző motorja világszerte minden egyes nap 78 évnyi időt tölt el a JavaScript-kódok gépi kóddá fordításával, az új Sparkplug fordítónak köszönhetően naponta 17 évnyi processzoridő spórolható meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.