Fizetés után is fejfájást okoznak a zsarolóbandák

Őrjítően lassúak az adatok helyreállítására készített programjaik – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 30. 20:35
null
A kép illusztráció. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az univerzális hatósági tanács ellenére rengeteg vállalat hajlandó kifizetni a zsarolóprogramok készítőinek a váltságdíjat, hogy a megbénított cégeikbe minél előbb visszatérhessen az élet. Ennek kapcsán most egy eddig kevés figyelmet kapott probléma is az előtérbe került, a Bleeping Computer beszámolója alapján a titkosított fájlok feloldására a támadók által biztosított segédprogramok rutinszerűen rendkívül gyenge minőségűek.

A kép illusztráció.
Fotó: PEXELS

A hírek szerint az egyesült államokbeli Colonial Pipelines hiába fizette ki a 4,4 millió dolláros (olyan 1,26 milliárd forintos) váltságdíjat a DarkSide ransomware üzemeltetőinek, az adatainak feloldása helyett végül biztonsági mentésekből állította vissza a számítógépes rendszerét, azaz feleslegesen adott egy jókora lottónyereménynek megfelelő összeget a bűnözőknek.

Napokkal később Írország egészségügyi rendszerét bénította meg részlegesen Conti zsarolóprogram, és ugyan az áldozat kilétét megismerve a készítői ingyen átadták a titkosított fájlok feloldásához szükséges programot és kulcsot, ám az állami hivatal a zsarolóbanda szoftvere helyett az Emsisoft biztonsági cég programját használta az állományok helyreállítására.

Az Emsisoft szerint a gondot mindkét esetben az jelentette, hogy a zsarolóbandák által készített helyreállító programok megdöbbentően lassúak: a bűnözőket csak a titkosítási idő minimalizálása izgatja, az nem érdekli őket, hogy a fizetős ügyfeleiknek mennyi idejükbe telik az adataik visszaállítása.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.