Gyári vírusirtója szemetelheti tele az operációs rendszerünket

Volt olyan panaszos, akinél számítógépe operációs rendszerén, 24 óra leforgása alatt 30 GB szabad helyet vitt el a bugja – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 05. 06. 17:14
null
Nem árt az óvatosság a gyári vírusirtóval (A kép csak illusztráció) Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan rosszalkodásba kezdett a Windows 10 gyári vírusirtója, a panaszok alapján az 1.1.18100.5-ös motorverziójú változata valamiféle bugnak köszönhetően gigantikus mennyiségű szemetet írhat fel a számítógépek háttértáraira. A hiba nem érint minden PC-t, valamilyen körülménynek kell fennállnia ahhoz, hogy az antivírus elkezdje eszetlenül enni a szabad helyet a rendszermeghajtókon.

A panaszosok szerint viszont ha elindul a lavina, akkor baj van, az egyikőjüknél 24 óra leforgása alatt 950 ezer állományt generált a gyári vírusirtó, amelyek összesen 30 GB helyet foglaltak.

Nem árt az óvatosság a gyári vírusirtóval (A kép csak illusztráció)
Fotó: Flickr

A Microsoft elvileg egy Windows Update-en kiadott, automatikusan települő frissítéssel mostanra megoldotta a problémát, de aki biztosra menne, az manuálisan is sürgetheti ennek az installációját. Ehhez a gépház alkalmazás frissítés és biztonság részének Windows Update fülén frissítéskeresést kell indítani.

Az esetlegesen generált szükségtelen fájlok a C:ProgramDataMicrosoftWindows DefenderScansHistoryStore mappában találhatóak, ezt csak rendszergazdai jogosultsággal futó fájlkezelőben engedi megnyitni a Windows.

A benne található állományok biztonságosan törölhetőek, a mappába belépve a CTRL+A kombinációval a legegyszerűbb az összes szemét egy füst alatt történő kijelölése.

A Windows 10 gyári vírusirtója által generált felesleges fájlokról szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Gyárilag kártevővel jött az androidos appáruház

Veszélyes játéknak mondható az androidos eszközökre manuálisan telepített áruházakból programokat beszerezni, viszonylag biztonságosnak csak a Play Áruház és a mobilgyártók saját boltjai nevezhetőek, bár persze az előbbibe is rendszeresen kerülnek fel kártevők. Ettől függetlenül arra még nem volt példa, hogy egy hivatalos webhelyről letöltött, kézzel telepített alternatív appáruház gyárilag kártevővel felturbózva került volna a felhasználókhoz – olvasható az Origo korábbi cikkében, melynek további részei IDE kattintva érhetőek el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.