Androidon is letiltható lesz az alkalmazások közti követés

Valamikor az év későbbi részében az Apple nyomdokaiba lép a Google.

Forrás: origo.hu2021. 06. 05. 17:53
null
A Google is úgy döntött, hogy hajlandó az Apple nyomdokaiba lépni Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hirdetőcégek körében kiváltott óriási tiltakozás ellenére a néhány hete elérhetővé vált iOS 14.5-től kezdve az Apple mobileszközeivel rendelkezők letilthatják az alkalmazások közti követésüket, ezzel jelentősen növelve a hétköznapi mobilhasználat során a magánszférájuk védelmét.

A Bloomberg beszámolója alapján hosszas tipródást követően most a Google is úgy döntött, hogy hajlandó az Apple nyomdokaiba lépni, és az év végétől hullámokban elkezdi elérhetővé tenni a követés letiltását a Google Play-szolgáltatások keretrendszeren keresztül. Ez alapján valahol a Google-alkalmazásban lesz a beállítási lehetőség.

Androidon is letiltható lesz az alkalmazások közti követés
Fotó: Pixabay

A két cég megvalósítása között viszont jelentős eltérésre lehet számítani: a Google esetében alapértelmezetten aktív lesz az egyedi hirdetési azonosító appokkal való megosztása, a letiltásakor pedig univerzálisan semelyik app sem érheti majd el az információt. Ezzel szemben az iOS-ben lehetőség van a szelektivitásra, így a felhasználók például dönthetnek úgy, hogy az ételrendelő appnak megengedik a követést, míg a Facebook appjának nem.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják

Androidos mobilapp készül a követő eszközhöz

Ugyan az Apple illetékesei láthatóan próbáltak lépéseket tenni annak érdekében, hogy a nemrég piacra került AirTag követőeszközük ne legyen mások titkos megfigyelésére használható, azonban nem voltak sikeresek a visszaélésszerű használat esélyének minimalizálásában.

A gondok részleges megoldása érdekében két fejlesztést is bejelentett az Apple. Elsőként is az iPhone mobilokon mostantól gyorsabban megjelenik az értesítés, amennyiben velük együtt mozgó, ismeretlen követőkütyüt detektálnak. Visszaélésszerű használat esetén ez akkor történik meg, ha például belerejtik az áldozat táskájába a nyomkövetőt, vagy ráerősítik a kocsijának alvázára.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.