időjárás 1°C Paula , Vanda 2023. január 26.
logo

Elképesztően sok Microsoft sérülékenységet találtak

Forrás: Mediaworks/baon.hu
2021.06.23. 22:33
Elképesztően sok Microsoft sérülékenységet találtak

Összesen 1268 Microsoft sérülékenységet fedeztek fel, ami 48 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Rekordszámú, 1268 sérülékenységet fedeztek fel 2020-ban a Microsoft mérnökei – derül ki a keddenként kiadott Microsoft hibajavítások elemzéséből, melyet a 2021-es BeyondTrust Microsoft Vulnerabilities Report-ban foglaltak össze.

A legtöbb sérülékenységet a Windows operációs rendszerben találták meg, 907-et, ezek közül pedig 132 kritikus sérülékenység volt. A Windows 10-et a legbiztonságosabb Windows operációs rendszernek kiáltották ki megjelenésekor, de azóta folyamatosan fedezik fel a hibákat és a problémákat.

Ez azért is jelent gondot, mert hiába jelennek meg a hibajavítások, ha a felhasználók nem telepítik azokat. Világviszonylatban jelenleg minden harmadik támadás nem frissített operációs rendszer vagy szoftver miatt történik. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a Windows a legnépszerűbb operációs rendszer, 1,5 milliárd napi felhasználóval.

Összesen 1268 Microsoft sérülékenységet fedeztek fel
Fotó: Pixabay

A leggyakrabban előforduló sérülékenység a jogok kiterjesztése volt (elevation of privilege): az alkalmazás vagy a felhasználó olyan jogokhoz juthatott hozzá, mely alapból nem járt neki – írja a G Data. A jogok kiterjesztésével a támadók „oldalsó mozgása” könnyebbé és egyszerűbbé vált, a fertőzések hamarabb terjedhettek át más, izoláltnak hitt rendszerre. Az esetek 44 százalékában a jogok kiterjesztését használták fel a támadásban, a korábbi évhez képest megháromszorozódott a hasonló esetek száma. A jelentés készítői szerint az admin jogok visszavonásával a kritikus sérülékenységek 56 százalékának hatásait tompítani lehet volna.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Tovább dolgoznak az univerzális fájlátvitelen az androidos gyártók

Néhány évvel ezelőtt a Xiaomi, az Oppo és a Vivo közösen kezdtek el dolgozni egy univerzális, vezeték nélküli fájlátviteli szabványon. Az MTA nevű szövetségük célja, hogy 20 MB per másodperces vezeték nélküli átvitellel működjön az univerzális szabvány.

A szövetséghez időközben csatlakozott a OnePlus, a Meizu, a ZTE, a Black Shark és a HiSense, továbbá az ASUS is. Nemrég pedig a Samsung.

A Samsung lépése azért jelentős, mert a világ egyik legnagyobb mobilgyártójáról van szó, amelynek saját, Quick Share névre keresztelt vezeték nélküli átviteli szabványa is van (ez váltotta az Android Beamet, és alternatíva a Nearby Share-re).

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.