Hivatalos fizetőeszközzé vált a BitCoin

Elméletileg bármiért lehet majd fizetni Salvadorban a kriptovalutával – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 10. 17:21
null
A kép csak illusztráció Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötlet múlt heti bejelentését követően Nayib Bukele elnök máris végigvitte az akaratát a Salvadori Köztársaság országgyűlésén, 62-22 jóváhagyási arány mellett világelsőként hivatalos fizetőeszközzé tette a BitCoint. A közép-amerikai államban 1892-2001 között colón névre hallgatott a helyi pénz, ezt Francisco Flores elnök amerikai dollárra cserélte, emellé jön be most alternatívaként a kriptovaluta.

A kép csak illusztráció
Fotó: PIXABAY

Bukele elnök szerint nagyon hamarosan a BitCoint teljesen ugyanúgy el kell majd fogadni az országban, mint az amerikai dollárt, így például javak és szolgáltatások vásárlására, adófizetésre is használhatónak kell lennie. Fizetéskor az elfogadó félnek az éppen aktuális amerikai dollár – BitCoin árfolyam alapján kell kiszámolnia, hogy mennyi kriptovalutát kér az ügyféltől. Ettől függetlenül van egy kiskapu a törvényben, az elfogadók visszautasíthatják a bitcoinos fizetést, amennyiben technikailag lehetetlennek bizonyul a tranzakció megvalósítása.

Az elnök reményei szerint a BitCoin hivatalos fizetőeszközzé tétele jelentős mennyiségű befektetést vonzhat az országba, továbbá lehetővé teheti a lakosság széles tábora számára a digitális bankolást. Jelen pillanatban a 6,4 millió lélekszámú Salvador lakosságának 70%-a bankszámlával sem rendelkezik, az ország GDP-jének 20%-át pedig a külföldön dolgozók által hazaküldött összegek teszik ki.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Kriptodevizák: korrekció vagy trendforduló?

A tavaly kezdődött, egyre gyorsabb emelkedés után márciusban tetőzött a bitcoin árfolyama, majd röviddel ezután más kriptodevizáké is. Május folyamán estek az árak, nem is keveset: sok esetben a csúcshoz képest feleződés történt.

A bitcoin és más kriptodevizák esetében lezajlott májusi zuhanás nem példa nélküli: 2018 elején zajlott hasonló folyamat.

Akkor ez jó időre a korábbi emelkedő trend végét jelentette, az árak töredékükre estek,

és egészen tavalyig – egyes esetekben az idei év elejéig – ott is maradtak. Jött azonban az újabb gyors szárnyalás, ami nagyjából egy hónapja véget ért, azóta újra esnek az árak. Kérdés, hogy most csak a gyors emelkedés korrekciójáról van-e szó vagy a három évvel ezelőttihez hasonlóan a mélybe zuhannak az árak, és ismét hosszabb ideig ott is maradnak.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.