Univerzálissá válhatnak a böngészőkiegészítők

Mindez jó hír az internetezőknek, mert így nagyobb eséllyel lesznek az összes böngészővel használhatóak kedvenc bővítményeik.

Forrás: Origo.hu2021. 06. 06. 22:04
null
A kép illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sikeres böngészők egyik közös vonását a bővítmények támogatása jelenti, mások által készített komponensek telepítésével a használóik funkciókkal bővíthetik azokat – írja az Origo. Tradicionálisan mindegyik böngésző egyedi bővítményrendszert használt, azonban az elmúlt években radikálisan megváltozott a helyzet: a Mozilla szinte egy az egyben leváltotta a Firefoxban használt megoldását a Chrome rendszerére, az Apple segédeszközökkel segíti a Chrome bővítményeinek Safarin való működésre bírását, az összes többi említésre méltó böngésző pedig teljesen átállt a Chrome technológiájára.

Emiatt jelen pillanatban minden eddiginél egyszerűbb az összes fontos böngészőhöz elérhetővé tenni a bővítményeket: el kell azokat készíteni a Chrome-hoz, utána pedig némi pluszmunkával az összes többi böngészőhöz is kiadhatóak.

A kép illusztráció

A helyzet láttán az Apple, a Google, a Microsoft és a Mozilla most formálisan partnerségre léptek, a WebExtensions Community Group munkacsoportban való együttműködésükkel a lehető legnagyobb mértékben szabványosítani kívánják a böngészőik bővítőrendszereinek működését, harmonizálnák a jövőbeli fejlesztéseket.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.