Folytathatja tudományos működését a Hubble-űrteleszkóp

Folytathatja normál tudományos működését a Hubble-űrteleszkóp, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek a múlt héten sikerült távolról orvosolniuk a fedélzeti számítógép problémáját.

Forrás: MTI2021. 07. 19. 20:40
null
Folytathatja normál tudományos működését a Hubble űrteleszkóp Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hubble fedélzeti számítógépe június 13-án állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállították. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak – írja a BBC hírportálja.

A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. De mivel a backup számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói utóbbira és egy áramszabályozó egységre (PCU) irányították figyelmüket.

Múlt hét csütörtökön sikerült átállni a biztonsági hardverekre, majd a szakemberek megkezdték a biztonsági üzemmódból való átállás folyamatát. Hétvégén pedig már a tudományos műszerek is újra üzemeltek.

Folytathatja normál tudományos működését a Hubble-űrteleszkóp
Fotó: Flickr

A kimaradt csillagászati megfigyelések többségét a későbbiekben pótolják.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb-űrteleszkópot. A szakemberek reményei szerint a két műszer, ha csak rövid ideig is, de fog tudni párhuzamosan működni.

Számítógépes probléma sújtja a Hubble-űrteleszkópot

Számítógépes probléma sújtja a Hubble-űrteleszkópot, emiatt jelenleg minden csillagászati megfigyelés leállt – közölte szerdán a NASA.

Az űrteleszkóp vasárnap óta tétlen, ugyanis leállt egy, az 1980-as évekből származó számítógép, amely a tudományos műszereket irányítja. A problémát vélhetően egy meghibásodott memórialemez okozta.

A NASA Marylandben lévő Goddard Űrrepülési Központjának légi irányítói hétfőn megpróbálták újraindítani a számítógépet, sikertelenül. Most megpróbálják a tartalék memóriaegységet bekapcsolni. Ha ez működik, a teleszkópot egy napig tesztelik, mielőtt visszakapcsolják a tudományos műszereket, hogy folytathassák a megfigyeléseket.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.