Nincs túl jó állapotban a Nemzetközi Űrállomás egyik modulja

Jelenleg vita folyik a tizennégy ország által közösen üzemeltetett Nemzetközi Űrállomás jövőjéről.

Forrás: MTI2021. 08. 31. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb repedéseket fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik moduljában – közölte Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmenseiért felelős repülésvezérlő.

Szolovjov szerint a repedéseket a Nemzetközi Űrállomás legidősebb moduljában, az orosz Zarjában (Virradat) találták egy vizsgálat során. Az orosz ISS-missziókért felelős tisztségviselő hangsúlyozta, hogy amit lát, az nagyon nem tetszik neki. Mint mondta, a repedések még nem törtek fel, így nem is okozhattak légszivárgást, de idővel ez is megtörténhet.

Szolovjov kiemelte, hogy az ISS orosz szegmensei jobb napokat is láttak már, s nincs garantálva, hogy 2025-öt követően is biztonságosak lesznek.

Az ISS legénysége már így is hónapok óta küzd az ISS  Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelésével. A probléma időnként légnyomáscsökkenéshez vezetett. E rések közül többet már leszigeteltek, mindemellett folyik a keresés további lékek után.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az űrhajósok életét nem fenyegeti közvetlen veszély.

Jelenleg vita folyik a tizennégy ország, köztük az Egyesült Államok és Oroszország által közösen üzemeltetett Nemzetközi Űrállomás jövőjéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.