időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

A webböngészőnek sikerült meghekkelnie a legnépszerűbb operációs rendszert

Forrás: ORIGO
2021.09.14. 10:53 2021.09.14. 11:12
A webböngészőnek sikerült meghekkelnie a legnépszerűbb operációs rendszert

Újból beállítható egyetlen kattintással alapértelmezett böngészőnek a Firefox – olvasható az Origo cikkében.

A Microsoft már a Windows 10 kiadása óta akadályozni próbálja az alternatív böngészők használatát, trükkök sorával próbálja az Edge-en marasztalni a netezőket. Ennek részeként nem engedi, hogy a Start menü keresőjének használatakor megjelenő webes keresési találatok más böngészőben nyíljanak meg, továbbá extra lépésekkel próbálja kényelmetlenné tenni az alapértelmezett böngésző átállítását, a Windows 11 még rosszabbá vált ezen a téren. Aki viszont alternatív böngészőről kíván visszaváltani az Edge-re, annak egy gombnyomás a művelet, ilyenkor nincsenek kellemetlenségek.

A Mozilla már 2015-től  kezdve számos alkalommal emelte fel a szavát a Microsoft egyre szalonképtelenebb praktikái ellen, ám eddig minden ellenállás lepattant a cégről; 

szinte meglepőnek mondható, hogy nem lett még versenyhatósági eljárás a viselt dolgaiból. Mostanra viszont betelt a pohár a Mozillánál, az egy hónapja kiadott Firefox 91-ről kiderült, hogy a telepítése után ugyanúgy be lehet állítani egy kattintással alapértelmezettnek, mint a Microsoft Edge-et.

A The Verge beszámolója alapján a Mozilla illetékeseinek a könnyű böngészőváltás érdekében meg kellett hekkelniük a Windows 10 és a Windows 11 azon védelmi vonalát, amely a rosszindulatú módosítások elkerülése érdekében tiltani próbálja az alapértelmezett appok felhasználói jóváhagyás nélküli átállítását.

Nem kellett újból feltalálniuk a kereket, az Edge elemzésével fényt derítettek rá, hogy a Microsoft böngészője miféle hekkeléssel kerüli ki a Windows védelmét, majd lemásolták azt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: FLICKR