A webböngészőnek sikerült meghekkelnie a legnépszerűbb operációs rendszert

Újból beállítható egyetlen kattintással alapértelmezett böngészőnek a Firefox – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 14. 10:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Microsoft már a Windows 10 kiadása óta akadályozni próbálja az alternatív böngészők használatát, trükkök sorával próbálja az Edge-en marasztalni a netezőket. Ennek részeként nem engedi, hogy a Start menü keresőjének használatakor megjelenő webes keresési találatok más böngészőben nyíljanak meg, továbbá extra lépésekkel próbálja kényelmetlenné tenni az alapértelmezett böngésző átállítását, a Windows 11 még rosszabbá vált ezen a téren. Aki viszont alternatív böngészőről kíván visszaváltani az Edge-re, annak egy gombnyomás a művelet, ilyenkor nincsenek kellemetlenségek.

A Mozilla már 2015-től  kezdve számos alkalommal emelte fel a szavát a Microsoft egyre szalonképtelenebb praktikái ellen, ám eddig minden ellenállás lepattant a cégről; 

szinte meglepőnek mondható, hogy nem lett még versenyhatósági eljárás a viselt dolgaiból. Mostanra viszont betelt a pohár a Mozillánál, az egy hónapja kiadott Firefox 91-ről kiderült, hogy a telepítése után ugyanúgy be lehet állítani egy kattintással alapértelmezettnek, mint a Microsoft Edge-et.

A The Verge beszámolója alapján a Mozilla illetékeseinek a könnyű böngészőváltás érdekében meg kellett hekkelniük a Windows 10 és a Windows 11 azon védelmi vonalát, amely a rosszindulatú módosítások elkerülése érdekében tiltani próbálja az alapértelmezett appok felhasználói jóváhagyás nélküli átállítását.

Nem kellett újból feltalálniuk a kereket, az Edge elemzésével fényt derítettek rá, hogy a Microsoft böngészője miféle hekkeléssel kerüli ki a Windows védelmét, majd lemásolták azt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: FLICKR

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.