Abortuszellenes kijelentése miatt kényszerült távozásra a játékfejlesztő ügyvezetője

Egyetlen közösségi médiás bejegyzéssel sikerült azonnal közellenséggé válnia – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 07. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinevezett ügyvezetőként Alan Wilson alelnök veszi át a Tripwire Interactive (Red Orchestra 2, Killing Floor) játékfejlesztő és játékkiadó vállalat vezetését. A szerepkört eddig betöltött John Gibson szombaton egy twitteres bejegyzéssel akkora indulatokat szított, hogy a vállalat érdekében hétfőn a lemondás mellett döntött, a dolgozók és a partnerek jókora része gyakorlatilag fellázadt ellene.

Gibson a kérdéses tweetben kinyilvánította, hogy büszke az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságára a texasi abortusztörvény alkotmányosnak nyilvánítása miatt. A szeptember elsején életbe lépett szabályozás szerint a magzat ultrahanggal detektálható szív- és érrendszeri aktivitásának jelenlététől fogva tiltott az abortusz, ez nagyjából a terhesség hatodik hete környékén szokott kezdődni. Ezen a ponton a nők még csak olyan 15 százaléka tudja biztosan, hogy várandós, így a szabályozással szinte teljesen elvették a döntési jogukat a gyermek megtartásának kérdésében.

Kontextusként hazánkban a felnőttkorú nők a terhesség 12. hetéig kérhetnek szabad akaratukból abortuszt, míg 18 éves kor alatt 18 hét a felső limit. Ezután csak orvosilag indokolt, különleges okokból végezhető terhességmegszakítás.

A texasi szabályozás további nagy vihart kavart eleme, hogy az abortusztilalom megsértését nem valamelyik állami szervnek kell szankcionálnia, hanem polgári peres úton civilek perelhetik legalább tízezer dollár kártérítésre az olyanok cégeket és személyeket, amelyek bármilyen minőségben szerepet játszottak egy tiltott terhességmegszakítás megvalósításában. Nemcsak orvosok vagy klinikák foghatók perbe, de akár a pácienst az abortuszra autóval elszállító személy is. A törvény a szimpatizáló polgárokra és csoportokra bízza a betartatásával kapcsolatos rendőri munkát, akár pusztán anyagi haszonszerzés céljából is űzhető üzletet hozott létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.