Lejtőn van a személyi számítógépek eladása

Mindössze egy százalékkal nőtt a személyi számítógépek (PC) értékesítése a világpiacon a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, jelentősen lassult az ütem az év első feléhez képest – írja a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 10. 13. 12:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek alapvetően az az oka, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával és az élet normalizálódásával párhuzamosan a fogyasztók és az oktatás kereslete más eszközök felé fordult – közölte az amerikai Gartner piackutató cég.

A harmadik negyedévben 84,1 millió személyi számítógépet értékesítettek, a másodikban 71,6 milliót, az elsőben pedig 69,9 milliót. Éves összevetésben a második negyedévben még 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 32 százalékkal bővült az értékesítés.

Mivel szerte a világban számos iskolában újrakezdődött a tanítás, már nincs égető szükség személyi számítógépekre és Chromebookokra, mint az otthoni tanulást segítő eszközökre

– mutatott rá Kitagava Mikako, a Gartner kutatási igazgatója.

A PC-k iránti vállalati kereslet továbbra is erős maradt, ami a kulcsfontosságú régiók gazdasági fellendülésének és a dolgozók munkahelyekre való visszatérésének köszönhető

– hangoztatta Kitagava, hozzátéve, hogy a félvezetőhiány továbbra is visszafogja a laptopok szállítását, és a hiány várhatóan 2022 első felében is fennmarad.

A Gartner ettől a negyedévtől kezdve szerepelteti a Chromebookot a hagyományos PC-k piaci eredményei között.

A Chromebook a személyi számítógépek új, a teljesen felhőre épülő gépek és a laptopok közé eső kategóriáját alkotja. Az oktatási piac keresletének csökkenése miatt a harmadik negyedévben 17 százalékkal esett vissza a Chromebookok értékesítése, először mértek kétszámjegyű éves szintű csökkenés a termék 2011-es piaci bevezetés óta.

Az Egyesült Államokban 21,55 millió személyi számítógépet értékesítettek a harmadik negyedévben, 8,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát felölelő EMEA térségben viszont 11,8 százalékkal több, 23,5 millió PC-t értékesítettek.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.