Új, csúcskategóriás készülékek segítik a betegellátást a Semmelweis Egyetemen

Ősztől két, mesterséges intelligencia alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és a legmodernebb emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás készülék támogatja a betegellátást – írja a bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 10. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két új röntgenkészülék nyolc tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken.

A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést tesz lehetővé.

A készülékek nagy sebességgel, több felvételből összefűzött képeket készítenek és több felvételből álló háromdimenziós rétegfelvétel-vizsgálatokra is lehetőséget nyújt.

A berendezéssel a hagyományos röntgenképek mellett olyan felvételek is készíthetők, amelyeken elkülöníthetők a lágyrészek és a csontszerkezet.

Gyebnár János, az egyetem radiológia tanszékének klinikai főorvosa szerint az új röntgenkészülékek speciális szoftvere révén sok tüdőelváltozást képesek automatikusan felismerni a mellkasfelvételeken, köztük például a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist, vagy akár a mellkasi folyadékgyülemet. A mesterségesintelligencia-algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, illetve a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul.

A készülékkel azok az eltérések és gyanús tüdőterületek is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nehezen felismerhetők, így már korai szakaszban felhívják a figyelmet a lehetséges elváltozásra.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.