időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Új, csúcskategóriás készülékek segítik a betegellátást a Semmelweis Egyetemen

Forrás: Mediaworks
2021.11.10. 10:48
Új, csúcskategóriás készülékek segítik a betegellátást a Semmelweis Egyetemen

Ősztől két, mesterséges intelligencia alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és a legmodernebb emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás készülék támogatja a betegellátást – írja a bama.hu.

A két új röntgenkészülék nyolc tüdőelváltozást képes automatikusan azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken.

A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést tesz lehetővé.

A készülékek nagy sebességgel, több felvételből összefűzött képeket készítenek és több felvételből álló háromdimenziós rétegfelvétel-vizsgálatokra is lehetőséget nyújt.

A berendezéssel a hagyományos röntgenképek mellett olyan felvételek is készíthetők, amelyeken elkülöníthetők a lágyrészek és a csontszerkezet.

Gyebnár János, az egyetem radiológia tanszékének klinikai főorvosa szerint az új röntgenkészülékek speciális szoftvere révén sok tüdőelváltozást képesek automatikusan felismerni a mellkasfelvételeken, köztük például a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist, vagy akár a mellkasi folyadékgyülemet. A mesterségesintelligencia-algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, illetve a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul.

A készülékkel azok az eltérések és gyanús tüdőterületek is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nehezen felismerhetők, így már korai szakaszban felhívják a figyelmet a lehetséges elváltozásra.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.