Jogdíjassá tenné a vicceket a legnépszerűbb streaming-platform

Nem törtek ki nevetésben a felhasználók a Spotify legutóbbi lépésén, a streaming cég ugyanis többszáz humorista műsorait vonta vissza – írja a Vg.hu.

Forrás: vg.hu2021. 12. 07. 10:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legnagyobb streaming-platformja azért hozta meg ezt a döntést, mert szerzői jogi vitába került a Spoken Giants globális jogkezelő céggel – idézi a Wall Street Journal írását a Vg.hu.

A Spoken Giants zászlajára tűzte, hogy a komikusok jogdíjat kapjanak vicceikért akkor is, amikor azokat a YouTube-on, Spotify-on, vagy hasonló oldalakon streamelik, vagy épp a rádióban játsszák. A tárgyalások elakadása miatt egy ideig többek között Kavin Hart, John Mulaney és Jim Gaffigan rajongói sem kacaghatnak fel kedvencükön a Spotify-t hallgatva.

Azt szeretnék elérni, amit a zenészek

A jelenlegi fizetési rendszer alapján a humoristák a kiadón vagy a forgalmazón keresztül kapnak fizetést, nem pedig műveik szerzőiként részesülnek a javakból. A 2019-ben alapított Spoken Giants azt szeretné elérni, hogy a komikusokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a dalszerzőket és zeneszerzőket.

A Spoken Giants és a Spotify közötti tárgyalások azonban megakadtak, így a streaming-szolgáltató Hálaadás előestéjén e-mailben értesítette a jogvédőket, hogy eltávolítja a szóban forgó tartalmakat mindaddig, ameddig nem sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

A döntés a humoristáknak, a Spotifynak, és a felhasználóknak egyaránt rossz, ugyanis a Statista adatai alapján 2020-ban az Amerikai Egyesült Államokban a komédia volt a leghallgatottabb podcast-műfaj, a hallgatók 22 százaléka heti szinten próbálta magát jobb kedvre deríteni humoros műsorokkal.

Fotó: VG

Ha új szerzői jogok is bekerülnek az egyenletbe, amit ki kell fizetni, akkor a Spotify-nak vagy jobban a zsebébe kell nyúlnia adott tartalom további használatához, vagy pedig egy részét rá kell terhelnie arra, amit a kiadóknak és a terjesztőknek fizet az irodalmi jogért.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.