időjárás 5°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Jogdíjassá tenné a vicceket a legnépszerűbb streaming-platform

Forrás: vg.hu
2021.12.07. 10:26 2021.12.07. 12:14
Jogdíjassá tenné a vicceket a legnépszerűbb streaming-platform

Nem törtek ki nevetésben a felhasználók a Spotify legutóbbi lépésén, a streaming cég ugyanis többszáz humorista műsorait vonta vissza – írja a Vg.hu.

A világ egyik legnagyobb streaming-platformja azért hozta meg ezt a döntést, mert szerzői jogi vitába került a Spoken Giants globális jogkezelő céggel – idézi a Wall Street Journal írását a Vg.hu.

A Spoken Giants zászlajára tűzte, hogy a komikusok jogdíjat kapjanak vicceikért akkor is, amikor azokat a YouTube-on, Spotify-on, vagy hasonló oldalakon streamelik, vagy épp a rádióban játsszák. A tárgyalások elakadása miatt egy ideig többek között Kavin Hart, John Mulaney és Jim Gaffigan rajongói sem kacaghatnak fel kedvencükön a Spotify-t hallgatva.

Azt szeretnék elérni, amit a zenészek

A jelenlegi fizetési rendszer alapján a humoristák a kiadón vagy a forgalmazón keresztül kapnak fizetést, nem pedig műveik szerzőiként részesülnek a javakból. A 2019-ben alapított Spoken Giants azt szeretné elérni, hogy a komikusokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a dalszerzőket és zeneszerzőket.

A Spoken Giants és a Spotify közötti tárgyalások azonban megakadtak, így a streaming-szolgáltató Hálaadás előestéjén e-mailben értesítette a jogvédőket, hogy eltávolítja a szóban forgó tartalmakat mindaddig, ameddig nem sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

A döntés a humoristáknak, a Spotifynak, és a felhasználóknak egyaránt rossz, ugyanis a Statista adatai alapján 2020-ban az Amerikai Egyesült Államokban a komédia volt a leghallgatottabb podcast-műfaj, a hallgatók 22 százaléka heti szinten próbálta magát jobb kedvre deríteni humoros műsorokkal.

Fotó: VG

Ha új szerzői jogok is bekerülnek az egyenletbe, amit ki kell fizetni, akkor a Spotify-nak vagy jobban a zsebébe kell nyúlnia adott tartalom további használatához, vagy pedig egy részét rá kell terhelnie arra, amit a kiadóknak és a terjesztőknek fizet az irodalmi jogért.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)