Zsarolóvírus ütötte ki hetekre egy amerikai cég internetes szolgáltatását

Többhetes leállás elé néz egy munkaerő-kezelő szolgáltatás, a dolgozók a fizetésekben is csúszásokra számíthatnak.

Forrás: Origo2021. 12. 15. 14:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló hírek érkeztek a munkaerő-kezelésre kitalált szoftvereket biztosító Kronos háza tájáról, egy zsarolóvírus várhatóan hetekre kiütötte az internetes szolgáltatásait. A termékeit a saját szervereikre telepítve használó ügyfelei nem érintettek, ám az amerikai cég által üzemeltetett verzióra előfizetett szervezetek várhatóan jó darabig nem férnek majd hozzá a Workforce Central, az UKG TeleStaff, a Healthcare Extensions, továbbá a Banking Scheduling Solutions szolgáltatásaihoz.

Érintett ügyfelenként változó, hogy ez pontosan mit jelent, legrosszabb esetben nem tudnak hozzáférni a dolgozók munkabeosztásához, nem képesek a megszokott módon adminisztrálni a ledolgozott munkaidejüket, és emiatt persze a juttatások elszámolása sem működik. A Kronos azt javasolja az ügyfeleknek, hogy álljanak át alternatív szoftverek használatára, mert biztosan nem lesz képes rövid időn belül helyreállítani a szolgáltatásainak működését.

A helyzet bejelentése alatti kommentekben a Washington állambeli Tacoma tűzoltóságának informatikusa abszurdnak találta a helyzetet, állítása szerint azt sem tudják, hogy kinek mikor kellene dolgoznia. Egy másik nagyvállalat illetékese kifejtette, hogy az időnyilvántartási rendszer kiesésével kissé nehézkessé vált 50 ezer dolgozó munkaidejének a számontartása.

A Kronos nem volt hajlandó elárulni, hogy a múlt pénteken felfedezett Log4Shell sebezhetőségnek köze van-e a támadáshoz, noha a közösségi fórumán külön felhívta a figyelmet, hogy tisztában van a létezésével és lépéseket tett a kihasználásának megakadályozása érdekében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.