Különleges sapka segíti az agykutatást

A különös tulajdonságokkal bíró fejfedő révén az MRI-vizsgálatokból pontosabb, élesebb képet kapnak az orvosok a páciens agyáról – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 20. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bostoni Egyetem mérnökei olyan, metaanyagokból készült sapkát szerkesztettek, amellyel a viselőjéről egy agyi MRI-vizsgálat során minden korábbinál részletesebb felvételt lehet készíteni, ez pontosabb diagnosztikát és hatékonyabb gyógyítást tesz lehetővé – írja a National Geographic. 

A metaanyagok olyan anyagok, amelyek leginkább a mikroszerkezetüknek köszönhetően az elektromágneses sugárzás vagy a hanghullámok bizonyos összetevőivel olyan kölcsönhatásba lépnek, amely megváltoztatja az adott sugárzást. Például egy metaanyagból készült lencse nem fókuszálni, hanem szórni fogja a fényt.

Műanyag és rézdrót felhasználásával készült metaanyagból van a sapka, amelyet a Bostoni Egyetem fotonikai laborjának csapata fejlesztett ki, rengeteg fizikai, mérnöki és matematikai ismeret alapján.

A mágneses metaanyagokkal például fel lehet javítani a képalkotás minőségét, ilyen kutatásokból néhány éve már készült egy tanulmány, most azonban még tovább mentek a kutatók:

a viselhető metaanyaggal a diagnózishoz szükséges MRI-felvételek elkészítési idejét is felgyorsították, így több betegre jut idő, és hamarabb sorra kerül a várakozó. Az időben diagnosztizált betegségek pedig életet is mentenek.

A sapka viselésével megfeleződik az idő, amelyet a készülékben tölt a páciens, és egyúttal pontosabb, élesebb kép rajzolódik ki az agyáról. Azzal, hogy a vizsgálandó testrészen viseli a beteg a metaanyagból készült eszközt, a gyorsabb és pontosabb vizsgálati eredmények mellett olcsóbbá is válhat az MRI-vizsgálat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A műszer (Fotó: Twitter)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.