időjárás 5°C Elza 2022. december 1.
logo

Több gyanúsítottat is kihallgatott a rendőrség a Városháza-botrányban

Különleges sapka segíti az agykutatást

Forrás: Hirado.hu
2022.02.20. 10:00 2022.02.20. 10:24
Különleges sapka segíti az agykutatást

A különös tulajdonságokkal bíró fejfedő révén az MRI-vizsgálatokból pontosabb, élesebb képet kapnak az orvosok a páciens agyáról – olvasható a Hirado.hu cikkében.

A Bostoni Egyetem mérnökei olyan, metaanyagokból készült sapkát szerkesztettek, amellyel a viselőjéről egy agyi MRI-vizsgálat során minden korábbinál részletesebb felvételt lehet készíteni, ez pontosabb diagnosztikát és hatékonyabb gyógyítást tesz lehetővé – írja a National Geographic. 

A metaanyagok olyan anyagok, amelyek leginkább a mikroszerkezetüknek köszönhetően az elektromágneses sugárzás vagy a hanghullámok bizonyos összetevőivel olyan kölcsönhatásba lépnek, amely megváltoztatja az adott sugárzást. Például egy metaanyagból készült lencse nem fókuszálni, hanem szórni fogja a fényt.

Műanyag és rézdrót felhasználásával készült metaanyagból van a sapka, amelyet a Bostoni Egyetem fotonikai laborjának csapata fejlesztett ki, rengeteg fizikai, mérnöki és matematikai ismeret alapján.

A mágneses metaanyagokkal például fel lehet javítani a képalkotás minőségét, ilyen kutatásokból néhány éve már készült egy tanulmány, most azonban még tovább mentek a kutatók:

a viselhető metaanyaggal a diagnózishoz szükséges MRI-felvételek elkészítési idejét is felgyorsították, így több betegre jut idő, és hamarabb sorra kerül a várakozó. Az időben diagnosztizált betegségek pedig életet is mentenek.

A sapka viselésével megfeleződik az idő, amelyet a készülékben tölt a páciens, és egyúttal pontosabb, élesebb kép rajzolódik ki az agyáról. Azzal, hogy a vizsgálandó testrészen viseli a beteg a metaanyagból készült eszközt, a gyorsabb és pontosabb vizsgálati eredmények mellett olcsóbbá is válhat az MRI-vizsgálat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A műszer (Fotó: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.