Önállóan végzett sikeres műtétet egy robot

A Johns Hopkins Egyetem számolt be arról a világsikerről, amelyet egy robotsebész emberi beavatkozás nélkül végzett laparoszkópiás műtétje jelent, ez pedig fontos lépés ahhoz, hogy majd emberen is robotsebészek végezhessenek hasonló beavatkozást − írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 02. 14:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műtét során a robot egy sertés belének két végét össze tudta kapcsolni, ez pedig az egyik legbonyolultabb és legkényesebb sebészeti feladat. Alex Krieger, a Science Robotics szakfolyóiratban közzé tett tanulmány egyik szerzője szerint a robot négy disznó beleit varrta össze sikeresen, ráadásul az embernél (vagyis a sebésznél) precízebben tette.

Az ismétlődő mozdulatokból álló műtét során igen nagy pontossággal kell a bél két részét egymáshoz illeszteni és összeölteni, hisz a legkisebb hiba is ahhoz vezethet, hogy a bél szivárogni fog, ennek pedig katasztrofális következményei lehetnek a páciensre

– írja a National Geographic. 

A robotot már 2016-ban is kipróbálták, ám akkor még a műtéthez nagy bemetszést kellett ejteni a hasfalon ahhoz, hogy hozzáférjen a kívánt területhez, és emberi irányításra is szüksége volt az egyébként vizuális jelek alapján dolgozó eszköznek. 

Azóta a robot vizuális rendszerét még modernebbre cserélték, amellyel jobban „látja” a műtéti területet, és ezen felül felszerelték kifinomultabb varrattechnikát lehetővé tevő eszközökkel is.

A robot képes arra, hogy a műtéti folyamatot valós időben irányítsa, ha szükséges, változtasson annak tervén, pont úgy, ahogy egy valódi sebész is tenné. Mivel a sebészet egyre inkább a laparoszkópiás műtétek felé tolódik el, fontos, hogy a robotok is képesek legyenek erre az eljárásra.

A kutatók úgy vélik, hogy a robotsebészet bevezetése javítani fog a betegek helyzetén, kiszámíthatóbbá teszi a műtétek kimenetelét, mivel egyforma precizitással zajlik majd minden ilyen beavatkozás.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.