Láthatatlan pajzsot fejlesztett ki egy brit cég

Egy brit startup cég azt állítja, hogy olyan valós „láthatatlanná tévő pajzsot” hozott létre, amelynek működéséhez még áramra sincs szükség. A találmányt úgy kell elképzelni, mint a Harry Potter-sorozatból jól ismert láthatatlanná tévő köpenyt, annyi különbséggel, hogy ez egy lapos kartondarab alakú tárgy, amely mindent, ami mögötte van, észrevehetetlen foltokká változtat.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 26. 10:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Invisibility Shield Co. nevű cég most a Kickstarteren próbál anyagi forrást biztosítani találmányának, ahol eddig több mint 117 000 dollárt (39,9 millió forint) gyűjtöttek, túlszárnyalva a kezdeti 6500 dolláros (2,2 millió forint) célkitűzésüket – írja a Híradó.hu.

A cég mindössze 400 dollárt (136 ezer forint) kér a 3×2 méteres láthatatlanná tévő pajzsért, ami azért nem teljesen olyan, mint a filmeken, mégis szórakoztató lehet az optikai trükkök kedvelőinek. 

A mögötte álló technológia rendkívül egyszerű. A cég Kickstarter-oldala szerint a pajzs precíziósan megtervezett lencsék segítségével tereli el a fényt a mögötte lévő tárgy körül. Egyszerűbben megfogalmazva, egy olyan trükkel van dolgunk, amely a fényt vízszintes irányban olyannyira visszaveri, hogy közvetlenül a pajzs mögött lévő objektumot szinte teljesen eltakarja – írja a Híradó.hu.

Azonban a trükk nem teljesen ideális, ugyanis a pajzs nem képes tökéletesen reprodukálni a mögötte lévő tárgyak hátterét, hanem inkább egy homályos, elmosódott ábrázolásként adja vissza azt.

A pajzsok az abszolút legjobb teljesítményt olyan egységes hátterek, mint a lombok, a fű, a fotórealisztikus falak, a homok, az ég és az aszfalt előtt nyújtják – olvasható a Kickstarter oldalán.

A pajzsnak szemmel láthatóan megvannak a maga hibái, de ha nem is egy korszakalkotó találmány, még jól jöhet egy soron következő bújócskázásnál.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Képernyőfotó (Forrás: YouTube)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.