Nagyszabású hatósági vizsgálatot indítottak az ismert telefongyártó ellen

A hatóságok jogdíjfizetésnek álcázott illegális átutalásokat fedezett fel.

Forrás: Vg.hu2022. 04. 30. 16:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiai hatóságok ma közölték, hogy 725 millió dollárt foglaltak le a kínai Xiaomi helyi bankszámláiról – idézi a Reuters írását a VG.

A hatóságok az okostelefon-gyártó átvizsgálásakor jogdíjfizetésnek álcázott illegális átutalásokat fedezett fel.

Az indiai gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó ügynökség a kínai vállalat üzleti gyakorlatát vizsgálta, mivel felmerült a gyanúja, hogy megsértették a helyi devizatörvényeket. A vizsgálatok során az ügynökség feltárta, hogy a Xiaomi Technology India 55,5 milliárd rúpiának megfelelő devizát utalt át három külföldi jogalanynak. Ezek közül az egyik a Xiaomi-csoport egyik szervezete.

Az összegeket jogdíj címén utalták át a kínai anyavállalat utasítására

— olvasható a hatóság igazgatóságának közleményében. A Xiaomi nem reagált a Reuters megkeresésére, de egy korábbi nyilatkozatuk szerint

együttműködnek a hatóságokkal a folyamatban lévő vizsgálatok során.

Indiában egyre határozottabb lépéseket tesznek a kínai gyártó ellen. Tavaly decemberben egy állítólagos jövedelemadó-csalás miatt razziáztak a cég indiai irodájában. Április 12-én a vállalat korábbi helyi vezetőjét, Manu Kumar Dzsaint beidézték kihallgatásra egy másik vizsgálat részeként.  Az ügyet jól ismerő, a neve elhallgatását kérő forrás a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy április elején a Xiaomi jelenlegi globális alelnökét is beidézték a dubaji nyomozók (Dubajban van a kínai vállalat székhelye) – olvasható a VG cikkében.

A nyomozás részeként az indiai Végrehajtási Igazgatóság a külföldi finanszírozás, a részesedési és finanszírozási minták, a pénzügyi kimutatások és a céget irányító kulcsfontosságú vezetők adatait is kérte a társaságtól.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.