Lassan teljesen titkosítottá válhatnak a beszélgetéseink az üzenetküldő felületen

A legtöbb üzenetküldő már régóta így működik, de a Facebook eddig nem kapkodta el.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 15. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta kérik a Facebookot, hogy végre titkosítottan kezelje a Messenger-üzeneteket, de eddig csak kisebb fejlődések történtek az ügyben. Hamarosan azonban mindez alapértelmezetté válhat – olvasható az Origó cikkében.

Érdekes, hogy a szintén a Facebook (Meta) érdekeltségébe tartozó WhatsApp egyik legnagyobb előnye, hogy a végpontok között automatikusan titkosít bármilyen kommunikációt.

 Sokak számára eleve ezért vált nagyon vonzóvá a szolgáltatás, ugyanis szinte biztosak lehetünk benne, hogy az üzenetváltásaink később nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Érdekes módon a világon több száz millió felhasználó által kedvelt Messenger esetében csak nagyon lassan mozdult a biztonság felé a Facebook.

Talán azt is kevesen tudják, hogy 2016 óta lehet ugyan titkosított üzeneteket küldeni egymásnak, ezt a funkciót azonban a külön aktiválni kell, mint ahogy a megsemmisülő üzeneteket is. Nem csoda, hogy a többség nem vagy csak nagyon ritkán használja ezeket a funkciókat, és az sem segít a helyzeten, hogy leginkább csak a mobilos alkalmazásban működnek, böngészőből (például számítógépről) nem.

A Facebook azonban közölte, hogy már fejlesztik és tesztelik, hogy a jövőben minden üzenetváltás automatikusan titkosítottá váljon a végpontok között.

 Ez nem olyan egyszerű, hiszen létre kell hozni egy titkosított, személyes tárolót. Ez azért szükséges, hogy a felhasználók később is hozzáférjenek a titkosított üzenetekhez, hiszen azokat már a Facebook szerverein nem lehet majd tárolni.

Ehhez mindenkinek szüksége lesz valamiféle azonosításra, például egy PIN-kód beállítására.

A Facebook közlése szerint a fentebb említett biztonságos tárolót egyelőre csak az iPhone- és Android-készülékeken tudják megoldani, valamiért PC-n továbbra sem sikerül nekik.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.