Már telefonos járatkövetőkkel is ellenőrizhetjük, hogy késik-e a repülőnk

Hogyan tudjuk beazonosítani a repülőjáratokat az égen? Erre a kérdésre ma már bárki megkaphatja a választ a telefonja segítségével – írja a VG.hu.

Forrás: Vg.hu2022. 08. 15. 13:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos ingyenes alkalmazással és eszközzel lehet ma már azonosítani az égen látható repülőgépeket vagy a tengereken közlekedő hajókat. Az elérhető alkalmazásokkal meg lehet tudni, hogy melyik légitársaság vagy melyik típusú repülőgép pontosan merre tart, mikor szállt fel és milyen magasságban közlekedik, akár az éppen a fejünk felett elzúgó gépekről is kapunk információt – foglalta össze a Frommer’s nevű portál.

Megvéd a jog: ezt tegyük, ha törlik a járatunkat, vagy ha sokat késik az indulás. Az Európai Unió kiemelten védi a légi utasok jogait a késések és a járattörlések esetén.

Ezek az alkalmazások a légi forgalmi irányítórendszerekből származó információkat gyűjtik össze, hogy adott pillanatban pontos képet adjanak arról, mi történik a felhők között. Mivel a legtöbb alkalmazás ingyenes, szinte annyit tölthet le belőlük az ember, amennyit csak akar.

Sok alkalmazásnak van fizetős verziója is, amely kiiktatja a hirdetéseket, és kifinomultabb funkciókat tesz lehetővé, például repülési animációkat.

Hol tart a repülő az égen? Erre jó a járatfigyelő!

A FlightAware nevű oldalon mindig meg lehet találni a járatokat, a mobilalkalmazás a keresést a kezdettől lokalizálja, így sokkal könnyebb azonosítani a repülőgépeket. Ha a felhasználó megnyitja a FlightAware alkalmazást, egy térkép segítségével, területekre szűkítve lehet repülőgépeket és helikoptereket beazonosítani. A forgalmas városok esetében a repülési útvonalak azonban időnként úgy néznek ki, mintha egy tál tésztalevest nézne az ember.

Bár a Flightradar24 a legtöbbet letöltött repülésfigyelő alkalmazások közé tartozik, az alkalmazás – legalábbis az ingyenes felhasználók számára – nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a FlightAware. Az egyes felhasználókat érdeklő információk – például a repülőgép kora és sebessége – egy arany lakat kinézetű ikon mögé vannak elrejtve, hacsak nem fizet elő a felhasználó, de az ingyenes információk is bőven elegendők lehetnek a legtöbb ember számára.

A Planefinder 2009-es megjelenése óta egyszerűen használható, és szinte bárki kiismerheti magát rajta. A repülési útvonalak nem jelennek meg automatikusan az eszközön, ezért egyes felhasználók előnyben részesíthetik, mert mellőzi a vizuális zűrzavart. A repülőre rákoppintva pedig meg lehet tekinteni a gép múltbeli és tervezett repülési útvonalát is – olvasható a VG.hu cikkében.

Az összes alkalmazás esetében igaz, hogy ha az ember rákeres egy repülőgépre, és egy légitársaság neve nem érhető el, annak az lehet az oka, hogy a járat magántulajdonban van, vagy valamilyen teherszállító gépről van szó.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.