Végleg eldőlt: egységesek lesznek a mobiltelefonok és a laptopok töltői

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az egységes töltőkről szóló irányelvet, amely szerint számos elektronikus eszközt, köztük a mobiltelefonokat, táblagépeket és digitális fényképezőgépeket C típusú USB-porttal kell ellátni 2024 végétől.

Forrás: MTI2022. 10. 24. 12:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból.

 

A jogszabály biztosítja, hogy ne kelljen majd minden készülékhez másik töltőt használni. A jogszabályi kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

 

Gyártótól függetlenül ugyanazzal a C típusú USB-porttal lesznek ellátva a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, a fogyasztók meglévő töltői kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni vagy sem. A meglévő töltőket így többen tovább használják majd.

 

Annak érdekében, hogy a fogyasztók pontosan tudják, mit vásárolnak, az irányelv piktogramot vezet be, amely mutatja, hogy az új eszközhöz tartozik-e töltő, illetve iránymutatást ad a töltési teljesítményre vonatkozóan.

 

Noha egyre népszerűbb, a vezeték nélküli töltést még nem harmonizálták az eszközök között. Annak érdekében, hogy ez a technológia is a legtöbb eszköz számára elérhetővé váljon, az Európai Bizottság a technológiai fejlődés alapján az elektronikus eszközök vezeték nélküli töltésének harmonizálásán fog dolgozni – tették hozzá.

A jogszabály a kihirdetését követő 20. napon lép hatályba. Az új szabályokat a hatálybalépésük után 24 hónappal kell alkalmazni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.