Apró csontok, nagy problémák

A kézsebészet egyik csapdás területe a kéztőcsontok sérülésével és szerkezeti eltérésével kapcsolatos.

Dr. Boross György
2017. 06. 08. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kéztő sérüléseire, elváltozásaira is nagyon igaz az a megállapítás, hogy az enyhe tüneteket is komolyan kell venni.

Vegyük sorra a leggyakoribb problémákat! Eleséskor, ha letámasztunk, a csukló gyakran sérül, és lehet, hogy első látásra csak rándulásnak tűnik a dolog. Sokan legyinteni szoktak az ilyesmire, pedig fontos elmenni az ambulanciára, mert kiderülhet például a sajkacsont törése.

Persze gyakori, hogy először nem mutat semmit a röntgen, ilyenkor 10 nap múlva újabb felvételeket készítünk, amin a törés vagy repedés a csontfelszívódás és újraépülés folyamatának köszönhetően már jól észrevehető.

Ha ezt elmulasztjuk, és nem rögzítjük a sajkacsont törését, álízület alakulhat ki, ami komoly panaszokat okoz és műtétet tesz szükségessé. Fontos még megjegyezni, hogy egy ilyen törés átlagos gipszelési ideje vérellátási okok miatt – 12 hét!

Persze a kéztőt a sajkacsonton kívül még több apró csont alkotja, azok is el szoktak törni, de ritkábban, és gyógyhajlamuk jóval kedvezőbb. Nagy erőbehatásra a kéztőcsontok ficamodhatnak is, ebben az esetben elengedhetetlen a mielőbbi, lehetőleg azonnali helyretétel.

Makacs csuklópanaszokat okozhat az is, ha ugyan nincs törés, de az apró csontok közötti szalagok sérülnek, és ezáltal instabillá, „lazává” válik a csukló. Ezt is fontos diagnosztizálni, hogy a szükséges kezelés megtörténhessen. A képalkotó vizsgálatok jól kimutatják a megnövekedett csontok közötti távolságot.

Az is előfordulhat, hogy az elhúzódó csuklópanaszok mögött nincs sérüléses előzmény, a vizsgálatok (RTG, CT, MRI) pedig valamelyik csont szerkezeti eltérését mutatják. Ezek közül a leggyakoribb az os lunatum vagy magyarul holdascsont vérellátási zavar miatt kialakuló lágyulása, mely a végső stádiumban a csont összeroppanásával, összeesésével jár. Ciszta is kialakulhat bármelyik kéztőcsontban, bizonyos esetekben ez is kezelést igényel.

A tanulság tehát az, hogy akár enyhe vagy bizonytalan csukló- és kéztőpanaszok esetén is érdemes szakemberhez fordulni, mert az elhanyagolt esetek ennél a testrésznél különösen sok gondot és szövődményt eredményezhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.