Apróság, de mégis komoly: fedett ínszakadás a kéz ujjain

Banális sérülés, mégis kellemetlen, ráadásul esztétikai hátrányt is okoz.

Dr. Boross György
2017. 06. 27. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézsebészeti praxisomban viszonylag gyakran találkozom a kéz ujjainak fedett feszítő ín sérülésével. Legtöbbször direkt behatás okozza, olyan is előfordul, hogy beakad valamibe az érintett ujj, a körömperc legörbül, és a páciens ettől a pillanattól kezdve nem tudja magától kinyújtani.

A háttérben a végperc feszítő inának fedett, bőr alatti szakadása áll. Aki így jár, mielőbb keressen fel egy baleseti, kézsebészeti ambulanciát, mert a mielőbb megkezdett kezeléstől remélhető esetleg műtét nélküli gyógyulás.

Magától értetődő, hogy ilyenkor készítünk egy röntgenfelvételt, amivel azt tisztázzuk, hogy csak az ín szakadt-e el, vagy esetleg vele együtt egy csontdarab is letört az utolsó ujjperc alapjáról. Utóbbi esetben mindenképpen műtét javasolt, a csont visszarögzítése „dróttűzéssel”.

Ha nincs törés a felvételeken, akkor megkísérelhető a nem műtéti kezelés, ami abból áll, hogy a sérült ujj végperc ízületét nyújtott, sőt kissé túlnyújtott helyzetben sínbe (Brooks-sín) tesszük 6 hétre, mert ennyi az inak összeforrási ideje. A nyújtott helyzet azért fontos, mert szerencsés esetben így remélhető, hogy a szakadt ínvégek összeérnek, és össze tudnak forrni.

Ha letelt a rögzítési idő, két lehetőségünk van: amennyiben az ín gyógyult, és az ujj vége nem görbül le, kezdődhet a gyógytorna és az utókezelés. Ha a konzervatív kezelés eredménytelen (mert a szakadt részek nem találkoztak össze), akkor – ha a páciens funkcionális vagy esztétikai okokból kéri – lehetőség van plasztikai beavatkozásra.

A dermotenodesisnek nevezett műtét lényege, hogy a végízület kézháti részén a hegszövetet kimetsszük, a sérült ínvégeket szemünk ellenőrzése mellett összehozzuk, és egy speciális, az ínon és a bőrön is átvezetett varratsorral egyesítjük.

Hogy az íngyógyulást semmi se veszélyeztesse, az ízületet átmenetileg, 6 hétre egy tűződróttal nyújtott helyzetben fixáljuk. Erre még egy külső rögzítő sínt is kap a beteg. A beavatkozás után másfél hónappal a drótot eltávolítjuk, majd indulhat a gyógytornakezelés.

Fontos megjegyeznem, hogy a műtét nélküli gyógyulás egyik alapfeltétele, hogy az ujj vége a 6 hét alatt végig nyújtva legyen, mert csak így van esély az ínvégek összeforrására, tehát a sínt eltávolítani, cserélni csak orvosi segítséggel, az ujjat közben végig nyújtva tartva szabad!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.