Óriási nyers gyémántot találtak a letšengi bányában

Rendkívüli fogásról jelentett Lesothóból a Gem Diamond nevű gyémántipari vállalat: 442 karátos nyers gyémántot emeltek ki a letšengi bányából.

Forrás: origo.hu2020. 08. 23. 19:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Letšeng a világ egyik legjelentősebb gyémántlelőhelye: a parányi Lesotho országában található bányából kerülnek elő a – dollárban kifejezve – legmagasabb karátértékkel bíró kimberlit típusú kövek. 2006 óta több mint 60, egyenként 100 karátosnál nagyobb, drágakő minőségű fehér gyémántot emeltek ki onnan.

Legutoljára idén februárban hoztak a felszínre egy 183 karátos fehér gyémántot a bányában, írja a Mining.com.

A bánya többségi tulajdonosa most egy 442 karátos, szintén drágakő minőségű találatról jelentett.

A drágakő minőség azt jelenti, hogy a kő különösen tiszta képződmény és jól munkálható (vágható, csiszolható), jelentősebb ásványi zárlatok nélkül a testében.

Azt egyelőre nem közölték, milyen értékűre becsülik a leletet. A Gem Diamonds csupán annyit árult el, az óriási gyémántért kapott bevétel egy részét – a kormánnyal kötött megállapodás alapján – helyi közösségek fejlesztésére fordítják majd. A Bloomberg a bejelentést követő napon arról írt, hogy a kő becsült értéke 18 millió dollár (közel 5,5 milliárd forint) is lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.