Magyar filmeké a főszerep a Veszprém-Balaton Filmpikniken

Az ingyenes vetítéseket Veszprémben és Balatonfüreden csíphetik el a kíváncsi mozirajongók.

Forrás: beol.hu2020. 08. 11. 11:45
null
Sárvár, 2020. február 10. A Kabos László Filmszínház az újonnan átadott Sárvári Sport- és Kulturális Központban 2020. február 10-én. A 3,4 milliárd forintos beruházással készült, mintegy ötezer négyzetméter alapterületû központ felépítését 2 milliárd forinttal támogatta a kormány döntése alapján a magyar állam. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két városban, öt helyszínen mintegy negyven filmet vetítenek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken – írja a BEOL.

Muszatics Péter programigazgató hangsúlyozta, hogy a fesztivál a magyar filmekre fókuszál. Mint fogalmazott „néhány napig a magyar filmet ünnepeljük a magyar tenger mellett”.

Kiemelte, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb a magyar film, amit Oscar-díjak és -jelölések valamint nemzetközi filmszemlék eredményei is mutatnak.

Felidézte, hogy a programokat eredetileg június elejére, egyfajta szezonnyitónak tervezték, de a koronavírus-járvány miatt csak szeptemberben tudják megtartani. A későbbiekben azonban visszatérnének a nyár eleji időponthoz – tette hozzá.

A fesztivál műsorán két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág-sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm-válogatás szerepel majd.

Az ingyenes vetítéseket Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon rendezik.

Muszatics Péter elmondta: a fesztivál hivatalos nyitófilmje Bagota Béla Valan című alkotása lesz, és az idei év legjobb magyar filmjei mellett a Balatonhoz kapcsolódó műveket is láthat a közönség, köztük a Pogány madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről című összeállítást is.

Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív igazgatója szerint a Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi háromszög kiválóan alkalmas helyszín egy filmes rendezvényhez.

Mindenkit szeretettel várnak a különleges vetítések
Fotó: MTI/EPA-ANP

A kulturális fővárosi program legfőbb célja Veszprém és a Balaton térségét kulturális kreatív régióként újrapozícionálni, európai láthatóságot is biztosítva számára.

Hozzátette:a Veszprém-Balaton Filmpiknik lesz az Európa Kulturális Fővárosa program első saját fejlesztésű rendezvénye.

A vetítések mellett szakmai találkozót is tartanak, amelyen a koronavírus-járvány alatti filmkészítés és mozizás kérdését járják körül, az Óváros téren pedig Filmpiknik Café várja az érdeklődőket esti koncertekkel.

A szervezők minden évben egy fiatal színészt választanak majd a fesztivál arcának. Az első rendezvény arca, László Panna, a FOMO egyik főszereplője a sajtótájékoztatón megtiszteltetésnek nevezte a felkérést.

A Z-generáció tagjaként arra buzdította a fiatalokat, hogy bátran merjenek moziba menni és ott magyar filmeket is nézni, mert egyre minőségibb magyar filmek készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.