Soha nem tapasztalt magasságokba repült az arany árfolyama

Története során először 2000 dollár fölé emelkedett néhány perccel ezelőtt az arany unciánkénti azonnali árupiaci árfolyama, jelen írás megjelenésekor 1994 dollár környékén mozog.

Forrás: portfolio.hu2020. 08. 04. 21:45
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 nagy sztárjai a nemesfémek, az arany soha nem látott új csúcsra emelkedett, az ezüst árfolyama pedig 2013 április óta nem látott szintre ralizott idén. Az arany ára idén már több mint 30 százalékot ralizott, amivel az egyik legjobban teljesítő eszköz idén.

Hosszabb távú, havi gyakoriságú grafikon az aranyról, amely mutatja, hogy utoljára 2011-ben volt ezt megközelítő szinteken a nemesfém azonnali árfolyama:

Az arany ezzel nem emelkedik ki a nemesfémek közül: az elmúlt hetek ralijával az ezüst ára még ennél is nagyobbat emelkedett.

A nemesfémek felülteljesítésének okai:

  • egyrészt a globális likviditásbőség, ami a kockázatos eszközök, köztük a nemesfémek iránti keresletet is emeli,
  • másrészt a nemesfémeket egyfajta biztonságos menedéknek is tekintik, és bár a részvénypiacokon március közepe óta masszív emelkedést látunk, sokan tartanak egy esetleges újabb tőkepiaci korrekciótól, amelyben a nemesfémek jól teljesíthetnek,
  • ráadásul a nemesfémek jellemzően jól teljesítenek magas inflációjú környezetben, sokak várakozása szerint a következő években ilyen várható,
  • és az is igaz, hogy a járvány miatti korlátozások a nemesfémek, az arany és az ezüst bányászatát is érintették, kínálati sokkot okozva,
  • idén a hanyatló dollárnak is fontos szerepe van abban, hogy a dollárban számított aranyár új csúcsra ment. A dollárindex gyengélkedik: a rossz amerikai járványkezelés, az eladósodás a Fed laza monetáris politikájának fenntartása, az EU-s helyreállítási alap sikere stb. nyomán.
  • Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.